Verweij snapt niet dat Koeman Gravenberch selecteert voor EK

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
01 jun. 2024, 10:54
01 jun. 2024, 11:12
© IMAGO

Dat Ronald Koeman Ryan Gravenberch heeft opgenomen in zijn EK-selectie zorgt voor de nodige verbazing. Mike Verweij merkt op dat de middenvelder van Liverpool en het Nederlands elftal de voorkeur krijgt boven een voetballer als Kenneth Taylor. Gravenberch had afgelopen seizoen een bijrol in Engeland en bedankte eerder ook voor Jong Oranje.

“Dat Gravenberch erbij zit, is op zich ook heel opmerkelijk", aldus Verweij in de voetbalpodcast Kick-off van De Telegraaf. De middenvelder speelde 39 wedstrijden voor Liverpool, waarvan het merendeel als invaller. "Taylor heeft het één wedstrijd heel slecht gedaan in het Nederlands elftal, maar hij heeft zich heel knap herpakt in de tweede seizoenshelft”, vindt de sportjournalist.

EK-selectie Ryan Gravenberch zorgt voor verbazing

"Taylor speelde gewoon in Jong Oranje en dat deed Gravenberch niet", vervolgt Verweij. "Gravenberch bedankte op het moment dat hij een transfer naar Liverpool had gemaakt. Toen werd er heel stoere taal gesproken door Nigel de Jong, dat hij onderaan de stapel lag. Nou, kennelijk liggen Taylor en Dirk Proper nog verder onderop de stapel. Niet dat ik zeg dat zij in het Nederlands elftal horen, alleen als je een hele stoere maatregel neemt, dan is dat kennelijk ook heel snel weer veranderd”, is de journalist duidelijk.

Lees ook: Duitsers snappen niks van Oranje-selectie Koeman: ‘Bittere tegenslag!’

Valentijn Driessen vindt de keuze van Koeman wel logisch. “Het gaat om de beste spelers. Onderaan de stapel was in augustus vorig jaar en we zitten nu in juni 2024. Dan kijk je gewoon naar de beste spelers. Er is geen hond in Nederland die Taylor boven Gravenberch zou selecteren." Verweij vindt dat de principes van de KNVB weinig waard zijn. Iets waar Driessen het niet mee eens is. Volgens hem is dat juist wel het geval. “Je gaat zo'n jongen met zo veel kwaliteit en potentie toch niet een heel jaar dwarsbomen? Hij zorgt ervoor dat het niveau op de trainingen hoog blijft te liggen. Het is een speler die veel meer meerwaarde heeft dan Taylor."

Lees ook: Verweij onthult welke vier spelers Koeman eigenlijk thuis wilde laten

Driessen vindt dat de middenvelder van Ajax Koeman tegen Frankrijk in de steek heeft gelaten. Sinds die wedstrijd achtervolgt hem dat. "Taylor heeft voor een groot gedeelte een dramatisch seizoen gehad. Hij heeft zich tegen het einde van de competitie redelijk hersteld, maar dat is tegen NEC en PEC Zwolle. Gravenberch speelt in de Premier League, de beste competitie van de wereld."

Gravenberch zat in maart vorig jaar voor het laatst bij de selectie van het Nederlands elftal. Door het wegvallen van Marten de Roon neemt Koeman hem mee naar Duitsland. Tot nu toe speelde hij elf interlands voor Oranje (één doelpunt). Zijn debuut maakte hij op 24 maart 2021 als invaller in de met 4-2 verloren WK-kwalificatiewedstrijd tegen Turkije. Taylor debuteerde in de Nations League op 22 september 2022 tegen Polen (0-2 winst) en heeft tot nu toe vier interlands achter zijn naam staan.