Welke spelers van Oranje moet Koeman strafschoppen laten nemen?

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
10 jul. 2024, 05:30
10 jul. 2024, 06:16
Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal
© IMAGO/Mee Met Oranje - Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal

Het Nederlands elftal hoopt het EK in Duitsland te winnen, al dan niet via penalty’s in de reguliere speeltijd óf voltreffers in de noodzakelijke strafschoppenreeksen. Memphis Depay is degene die zich over de elfmetertrappen bij Oranje ontfermt, maar welke Oranje-internationals beschikken eveneens over stalen zenuwen vanaf elf meter? Opvallend is dat Steven Bergwijn nog nooit een strafschop in clubverband, in reguliere speeltijd en op het hoogste niveau, miste.

Arjen Robben nam in 2017 tegen Zweden (2-0) afscheid van het Nederlands elftal met onder meer een doelpunt vanaf elf meter. Sindsdien is Depay degene die de penalty’s bij het Nederlands elftal neemt, met uitzondering van de laatste drie in verband met blessureleed bij de aanvaller. Cody Gakpo scoorde in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Ierland (1-2 winst) in september vorig jaar en Virgil van Dijk deed dat een maand later tegen Griekenland (0-1 winst). Wout Weghorst faalde in de eerste helft van dezelfde wedstrijd juist vanaf elf meter.

Artikel gaat verder onder video

Welke spelers nemen de strafschoppen bij Oranje?

Geen enkele andere speler uit de EK-selectie van Ronald Koeman nam ooit een strafschop in de reguliere speeltijd bij het Nederlands elftal. Van Dijk (mis), Teun Koopmeiners (raak) en Weghorst (raak) deden dat wel in de noodzakelijke strafschoppenreeks tegen Argentinië op het WK van 2022, net als de nu niet geselecteerden Steven Berghuis (mis) en Luuk de Jong (raak). Depay en Gakpo waren in respectievelijk minuut 78 en 113 al gewisseld.

Lees ook: Koeman gaat basiself Oranje tegen Turkije weer wijzigen

De strafschopstatistieken van Memphis Depay bij Oranje

Depay (32/43) was goed voor tien interlandgoals vanaf elf meter, een Nederlands record, en blijft daarmee zijn eigen bondscoach voor. Koeman benutte acht strafschoppen bij Oranje in de reguliere speeltijd. Depay is echter ook de speler die de meeste strafschoppen faalde voor Nederland: vier. Hij miste tegen Turkije (2021), Gibraltar (2021), Polen (2022) en Frankrijk (2023). Depay is de enige speler uit de huidige selectie die een strafschop in de reguliere speeltijd voor Oranje op een toernooi heeft benut: op het EK in 2021 tegen Oostenrijk (2-0)

Lees ook: Koeman overvalt complete familie en zorgt voor memorabele autorit

Welke Oranje-spelers kunnen strafschoppen nemen?

Matthijs de Ligt, Micky van de Ven, Stefan de Vrij, Jeremie Frimpong, Jerdy Schouten, Ian Maatsen en Ryan Gravenberch namen in clubverband, in reguliere speeltijd én op het hoogste niveau, nog nooit een strafschop en dus ook niet bij Oranje. Er zijn acht Oranje-spelers die in hun carrière nog nooit een strafschop gemist hebben, namens club en/óf land in reguliere speeltijd en op het hoogste niveau, maar daar moet een kanttekening bij worden geplaatst. Denzel Dumfries stond namelijk maar driemaal achter de bal (3/3) en de vijf overige spelers slechts één keer: Tijjani Reijnders (1/1), Lutsharel Geertruida (1/1), Daley Blind (1/1), Van Dijk (1/1) en Nathan Aké (1/1). Bergwijn, tien doelpunten uit tien strafschoppen, en Joshua Zirkzee, vijf doelpunten uit vijf strafschoppen, vormen de bovenlaag.

Voor ervaren strafschoppennemers kan Koeman naast of in plaats van Depay, ook terugvallen op Georginio Wijnaldum (7/11) en Weghorst (18/30). De geblesseerd geraakte Teun Koopmeiners (33/40) zal absoluut gemist gaan worden indien het op penalty’s uitdraait. Xavi Simons (3/4), Brian Brobbey (4/6), Donyell Malen (3/5) en Joey Veerman (4/7) hebben ook lichte ervaring, maar waren in het verleden niet altijd feilloos vanaf de stip. Nederland kreeg op de laatste drie toernooien (WK 2014, EK 2021 en WK 2022) met drie noodzakelijke strafschoppenreeksen te maken: twee in 2014 en één in 2022.

Lees meer over:

Oranje Memphis Depay