EK pool 2024: Tips bij voorspellen van uitslagen, topscorer en winnaar

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
10 jun. 2024, 07:31
10 jun. 2024, 07:44
Hoe kun jij het verschil maken in de EK-pool en wat zijn de grootste valkuilen?
© IMAGO/Mee Met Oranje - Hoe kun jij het verschil maken in de EK-pool en wat zijn de grootste valkuilen?

Het EK in Duitsland gaat van start en dat betekent voor veel voetbalfans weer het invullen van een pool. De strijd met buren, vrienden, collega’s en familieleden barst los. Wil jij bovenaan eindigen in jouw pool? In dit artikel zetten we handige tips op een rijtje.

EK pool 2024: wie zijn de favorieten?

Weet je weinig van voetbal? Doe dan eerst wat onderzoek naar de krachtsverhoudingen. Je kunt bijvoorbeeld op tal van websites in één oogopslag zien welke landen favoriet zijn in hun verschillende poules en welke landen de grootste kans maken om het EK te winnen.

Artikel gaat verder onder video

Lees ook: Ronald Koeman looft Hélène Hendriks en Noa Vahle na zaterdag

EK pool 2024: dit zijn de meest voorkomende uitslagen

Een paar jaar geleden zette de UEFA de meest voorkomende uitslagen op EK’s op een rijtje. Daaruit bleek dat 1-0, 2-1, 2-0 en 1-1 de meest voorkomende uitslagen zijn, in die volgorde. Met het correct voorspellen van een wedstrijd met veel doelpunten kun je een gat slaan met je tegenstanders in de pool, maar de kans is een stuk groter dat je te hoog inzet.

Op het EK in 2021 werd 142 keer gescoord, een gemiddelde van 2,78 doelpunten per wedstrijd. Dat was meteen een record voor een EK. Dat het aantal doelpunten toenam in 2021 is ook te verklaren, doordat er sinds dat jaar meer deelnemers zijn (24) en daarmee grotere krachtsverschillen. Dat kan dus een blijvende ontwikkeling zijn. Op vorige EK's lag het gemiddelde lager (2,12 in 2016, 2,45 in 2012, 2,48 in 2008).

EK pool 2024: Kijk naar de meest waarschijnlijke uitslag

Wil je systematisch te werk gaan, dan kun je bij een willekeurige bookmaker per wedstrijd nagaan, wat wordt gezien als de meest waarschijnlijke uitslag. Dat is de uitslag met de laagste quotering, waar je dus het minste geld voor terugkrijgt. Bij de groepswedstrijd tussen Polen en Nederland is dat bijvoorbeeld 0-1 voor Nederland. Daarna volgen 1-1 en 0-2.

Lees ook: Noa Vahle stelt Daley Blind onontkoombare vraag over Oranje

EK 2024 pool: De uiteindelijke EK-winnaar

Door de bookmakers wordt Engeland gezien als meest waarschijnlijke winnaar van het EK, maar de term 'topfavoriet' is overdreven. Het verschil met vicewereldkampioen Frankrijk is niet zo groot. Kijkend naar de quoteringen kan de volgende indeling worden gemaakt:

Favorieten: Engeland, Frankrijk

Serieuze kanshebbers: Duitsland, Portugal, Spanje

Outsiders: Italië, Nederland, België

Alle andere landen wordt geen serieuze kans toegedicht om het EK te winnen. Behalve naar de bookmakers kan ook worden gekeken naar de voorspelling van Opta: volgens het statistiekenbureau heeft Engeland een kans van 19,9 procent op de titel, gevolgd door Frankrijk met 19,1 procent. Hieruit valt dus op te maken dat er een kans van 61 procent is dat Engeland en Frankrijk allebei naast de titel grijpen, dus staar je niet blind op wie bovenaan staat. Het correct voorspellen van de kampioen is vaak goed voor een karrenvracht aan bonuspunten en dus bij uitstek een manier om het verschil te maken.

Lees ook: Ergernis bij Van Hanegem: ‘Zijn zes interlands zeggen mij niet veel’

EK pool 2024: hoe kies je de topscorer?

Bij veel pools kun je ook de topscorer voorspellen. Bij de bookmakers zijn Kylian Mbappé (Frankrijk) en Harry Kane (Engeland) de favorieten om als topscorer te eindigen. Outsiders zijn Cristiano Ronaldo (Portugal), Romelu Lukaku (België) en Jude Bellingham (Engeland).

Bij het voorspellen van de topscorer komt een aantal zaken om de hoek kijken. Allereerst is het verstandig om de poules te bekijken waarin de mogelijke topscorers zich bevinden. Denk je dat zijn land relatief makkelijke wedstrijden heeft en dus veel kan scoren, of zijn de tegenstanders juist stugger?

Een andere factor is het aantal wedstrijden dat een land naar jouw verwachting gaat spelen op het EK. Er is geen troostfinale, dus alleen de twee finalisten spelen het maximale aantal van zeven wedstrijden.

Verder is het vaak aan te raden een spits te kiezen die de strafschoppen neemt voor zijn land, want zeker na de intrede van de VAR vormen strafschoppen een significant percentage van het aantal doelpunten op eindtoernooien. Op het WK 2022 ging het om tien procent.

Topfavorieten: Kylian Mbappé, Harry Kane

Serieuze kanshebbers: Cristiano Ronaldo, Kai Havertz

Gevaarlijke outsiders: Romelu Lukaku, Jude Bellingham, Antoine Griezmann

Lees meer over:

Euro2024 EK2024