Het Nederlandse elftal op weg naar hun eerste Nations League overwinning?

Max Max
31 jul. 2020, 15:27
31 jul. 2020, 15:30
© ProShots

Het Nederlands elftal betreedt binnenkort de groene grasmat weer. Begin september betekent namelijk het begin van de Nations League campagne van Nederland. In maart werd er tijdens de loting bekendgemaakt dat de ploeg van bondscoach Ronald Koeman Italië, Bosnië-Herzegovina en Polen zal treffen in de groepsfase. Vorig jaar werd de eerste editie van de Nations League georganiseerd en toen werd Nederland tweede. Het elftal zal ongetwijfeld alles op alles zetten om die prestatie te evenaren of zelfs te overtreffen. De eerste horde is door de groepsfase raken. Laat ons kennismaken de drie ploegen die Nederland moet verslaan om dit waar te maken.

Polen

Nederland zal het team van Jerzy Brzęczek als eerste treffen tijdens de match op 4 september. Het wordt een thuiswedstrijd voor het Nederlands elftal aangezien de clash plaats zal vinden in de Johan Cruijff Arena in Amsterdam. Hoewel Polen waarschijnlijk niet op je lijstje staat als een belangrijke ploeg, zal Nederland zeker en vast moeten uitkijken. Het Pools voetbalelftal beschikt over het uitstekende en doeltreffende duo Robert Lewandowski en Arkadiusz Milik. Die laatste naam doet misschien wel een belletje rinkelen aangezien Milik een paar jaar aan de slag was bij Ajax voordat hij naar Napoli vertrok. Hoewel de overige spelers niet het niveau van Lewandowski en Milik halen, is Polen toch een zeer georganiseerde en sterke ploeg.

Als het op de FIFA-ranglijst aankomt, dan zal het Nederland zijn die aan het langste eind trekt. Het Nederlandse elftal staat namelijk vijf plaatsen hoger dan dat van Polen (14de plaats versus 19de plaats). Ook volgens de statistieken zal Nederland Polen relatief gemakkelijk verslaan. De clubs hebben elkaar vijftien keer getroffen waarvan de laatste keer op 1 juni 2016. Die match draaide uit op een overwinning, de zesde overwinning van Nederland tegen Polen. Het Nederlandse elftal moest maar drie keer de duimen leggen tegen het Poolse team en de laatste keer dat dit gebeurde was in 1979. Zes keer werd het een gelijkspel. Als we naar het online sportwedden kijken, waar fans op hun favorieten kunnen stemmen en winstkansen per wedstrijd kunnen checken, dan zit er ook weer een overwinning aan te komen voor Nederland. Op dit moment maakt Nederland namelijk een grotere kans om de eindoverwinning binnen te halen (7/1 versus 66/1) en om te laten zien dat sponsor Nike de perfecte keuze maakte om de ploeg te sponsoren. Op 17 november wordt de uitmatch gespeeld in Polen.

Italië

Italië is niet alleen het land van de heerlijke pasta, grote wijn- en boomgaarden maar ook van La Squadra Azzurra, het Italiaanse voetbalelftal. In de truitjes van sponsor Puma en onder leiding van trainer Roberto Mancini neemt Italië het op tegen Nederland op 7 september in de Johan Cruijff Arena. Of Nederland gebruik kan maken van het thuisvoordeel valt nog af te wachten, zeker omdat ze een paar dagen daarvoor het moeten opnemen tegen Polen. Dat het voor Nederland geen gemakkelijke klus zal worden blijkt zowel uit de FIFA-ranglijst en de statistieken van de voorbije matchen. Terwijl Nederland zich op de 14de plaats bevindt in de wereldranglijst, staat Italië op nummer dertien. De laatste keer dat de ploegen van Koeman en Mancini het tegen elkaar opnamen was op 4 juni 2018 en toen werd het een gelijkspel. Hoewel er tijdens die match geen uitschieters waren, liegen de andere statistieken er zeker niet om. Nederland won slechts drie keer van het Italiaanse elftal terwijl Italië met negen overwinningen aan de haal ging. Het werd negen keer een gelijkspel.

Tijdens de match zal Nederland niet alleen moeten bewijzen dat ze Italië toch kunnen verslaan maar ook dat de ervaring de overhand neemt op vers spel. Omdat Italië de voorbije jaren de kritiek kreeg dat ze vooral een redelijk oude ploeg opstelden, ging het elftal vooral inspelen op de nieuwere spelers. Deze opkomende spelers krijgen nu de kans van hun leven en willen zich nu zeker en vast bewijzen voor de ogen van de wereld. De uitmatch tussen Italië en Nederland zal op 11 oktober doorgaan in Italië.

Bosnië-Herzegovina

In de laatste match van de groepfase trekt het Nederlandse elftal naar Bosnië op 11 oktober en dit wordt de eerste uitmatch voor Nederland tijdens de Nations League. Dit zal de eerste keer zijn dat Nederland Bosnië-Herzegovina zal aantreffen aangezien het Bosnisch voetbalelftal nog een relatief nieuwe ploeg is. Het werd pas opgericht in 1993 en hun beste internationale prestatie was een plaats in het Wereldkampioenschap. Jammer genoeg werd het al in de eerste ronde uitgeschakeld. Tijdens deze groepsfase zal Bosnië-Herzegovina kunnen rekenen op topscorer Edin Dzeko. Wie zal dit eerste duel winnen? Wordt het Nederland of de underdog Bosnië-Herzegovina? De eerste keer dat Nederland Bosnië-Herzegovina in eigen land verwelkomt is op 14 november.

Bereikt Nederland de volgende fase?

Of Nederland de volgende fase zal bereiken valt nog af te wachten. De kaarten liggen verdeeld aangezien de tegenstanders zeer divers zijn. Duimen maar dat Nederland het haalt.

Lees meer over:

Zijlijn