Theo Janssen vindt Nathan Aké geschikte linksback voor Oranje

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
10 mei 2024, 14:23
© IMAGO

Hoewel het Nederlands elftal ruim in de verdedigers zit, is dat op de linksbackpositie wel anders. Na het wegvallen van Quilindschy Hartman is het de vraag wie Ronald Koeman mee neemt naar het EK in Duitsland.

Daley Blind is één van de spelers die het dit seizoen goed doet. De 106-voudig international staat met Girona momenteel tweede in LaLiga. Daarnaast valt Ian Maatsen deze tweede seizoenshelft op. Hij behoort geregeld tot de uitblinkers bij Borussia Dortmund en zou een logische vervanger van Hartman kunnen zijn. Theo Janssen ziet hem echter niet als de ideale linksback voor Oranje op het EK. "Als we met vijf man in de verdediging spelen, zou Maatsen daar zeker kunnen spelen. Met vier man in de achterhoede is hij geen optie, denk ik. Verdedigend is hij daar te kwetsbaar voor", zegt hij in gesprek met Voetbalzone.

Wie wordt de linksback van Oranje op het EK?

De kracht van Maatsen ligt volgens Janssen vooral in het aanvallende gedeelte. "Verdedigend zie ik daar liever een speler die ook wat beter is in de verdedigende handelingen", vertelt de voormalig middenvelder. De linksback speelde dit seizoen twintig duels voor Dortmund, dat hem huurt van Chelsea. Daarin was hij goed voor twee doelpunten en twee assists. Voor de winterstop speelde hij nog in Londen. In vijftien gespeelde wedstrijden was hij niet rechtstreeks betrokken bij een doelpunt.

Lees ook: PSV-uitblinker krijgt slecht nieuws van Koeman

Centrale verdedigers Nathan Aké (Manchester City) en Micky van de Ven (Tottenham Hotspur) kunnen ook als linksback uit de voeten. Hetzelfde geldt voor rechtsback Jeremie Frimpong van de Duitse kampioen Bayer Leverkusen. Janssen zou dat alleen niet doen. "Nee, voor mij is Frimpong op links geen optie", aldus het Vitesse-clubicoon. "Frimpong doet het geweldig en dat doet hij vooral als rechtsback. Ik denk dat hij gewoon de concurrentiestrijd aan moet gaan met Denzel Dumfries (Internazionale) . Dus ik denk dat dat wel een interessante wordt. In het Nederlands elftal heeft Dumfries altijd goed gepresteerd, dus ik denk dat Frimpong op de bank gaat zitten." Wie dan wel de linksbackpositie moet gaan bekleden op het EK? "Misschien wel Aké in een meer verdedigende rol."