Koeman komt met opvallende reactie na kritiek op Frenkie de Jong

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
05 jun. 2024, 15:04
Ronald Koeman tijdens de persconferentie van Oranje
© OnsOranje - Ronald Koeman tijdens de persconferentie van Oranje

Ronald Koeman gaat ervan uit dat Frenkie de Jong nog steeds inzetbaar zal zijn voor het Nederlands elftal op het EK in Duitsland. De middenvelder van Barcelona is nog altijd herstellende van een enkelblessure en traint apart van de Oranje-selectie. "Het loopt volgens plan", vertelde de bondscoach woensdagmiddag tijdens een persconferentie. "Hij gaat geen oefenwedstrijden doen, dat was al bekend. We hopen dat hij er het eerste EK-duel bij is." Oranje speelt op 16 juni tegen Polen zijn eerste wedstrijd op het EK.

Oranje oefent donderdag tegen Canada en maandag tegen IJsland. Die twee duels moet De Jong sowieso nog aan zich voorbij laten gaan. Koeman denkt voorlopig nog niet aan een vervanger voor De Jong. “We weten dat we tot een avond voor de eerste groepswedstrijd bij een blessure kunnen veranderen. Daar is het veel te vroeg voor, we hebben nog steeds het idee dat hij rondom de eerste groepswedstrijd fit zal zijn. Misschien later in de komende periode, als dat niet het geval zou zijn, moeten we kijken hoe we daarmee om gaan.”

Artikel gaat verder onder video

Haalt Frenkie de Jong het eerste duel van Oranje op het EK?

“Ik ga er nog steeds vanuit dat hij inbreng in het toernooi zal krijgen.” Eerder deze week zei oud-international Ruud Gullit andermaal dat het Nederlands elftal bepalende spelers mist op het middenveld en dat De Jong te weinig heeft laten zien. “Ik volg het niet, maar als Ruud dat zegt, dan zal hij daar zijn redenen voor hebben”, reageerde Koeman. “Ik vind Frenkie nog steeds een heel belangrijke speler, maar ik heb ook weleens met hem gesproken over het feit dat hij nog dominanter kan zijn en ook naar voren toe nog belangrijker kan zijn. Het is nu eerst even afwachten met zijn fitheid.”

Lees ook: Koeman is gewaarschuwd voor donderdag: 'We moeten hem niet veel ruimte geven'

Koeman is er nog niet over uit wie De Jong gaat vervangen, mocht hij niet op tijd fit zijn voor een of meerdere groepsduels. “Joey Veerman? Nee, hij is niet de één-op-één-vervanger, er zijn ook anderen. Tijjani Reijnders en Teun Koopmeiners kunnen daar ook spelen. Ik heb ze in de laatste dagen niet gesproken, nee.” Koopmeiners en Tijjani Reijnders deden woensdag nog niet mee op de training. De middenvelders hadden nog late verplichtingen met hun clubs Atalanta en AC Milan en melden zich vrijdag bij de groep.

Lees ook: Koeman legt uit waarom Verbruggen de eerste keeper van Oranje is

“Vervelend dat ze weg zijn? Nee, want ik heb dat zelf besloten”, benadrukte Koeman. “Ik heb puur gekeken naar fitheid, frisheid. Dan neem ik er genoegen mee dat ze er een wedstrijd niet bij zijn. Dat ze de tweede wedstrijd gaan spelen? Dat kun je verwachten, ja”, verwees de bondscoach naar het oefenduel met IJsland van maandag.