Koeman weigert ‘nu al’ twee spelers voor Oranje af te schrijven

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
25 apr. 2024, 07:42
25 apr. 2024, 07:43
© IMAGO

Bondscoach Ronald Koeman zegt er 'vooralsnog' op te rekenen dat Frenkie de Jong en Memphis Depay voor het Nederlands elftal kunnen spelen op het EK in Duitsland. De middenvelder van Barcelona en de aanvaller van Atlético Madrid zijn momenteel geblesseerd en het is nog onduidelijk wanneer het duo weer hersteld is. “Het is te voorbarig nu al een streep door hun naam te zetten”, benadrukt Koeman echter. “Hun belang voor dit team is de reden om hen niet te vroeg af te schrijven.”

De Jong hield een verstuikte enkel over aan de topper tegen Real Madrid van afgelopen weekeinde en staat naar verluidt een week of vijf aan de kant. Het EK in Duitsland start voor Oranje op 16 juni met een groepswedstrijd tegen Polen en begin juni wordt er nog geoefend tegen Canada en IJsland. Depay kampt met een spierblessure en lijkt eerder dan De Jong hersteld te zullen zijn, maar de aanvaller zal zodoende net als richting het EK van 2021 en het WK van 2022 wedstrijdritme richting een groot toernooi ontberen.

Halen Frenkie de Jong en Memphis Depay het EK?

"Memphis maakte dat al op het laatste WK mee", beaamt Koeman in gesprek met het Algemeen Dagblad. Depay speelde uiteindelijk alle wedstrijden in Qatar en lijkt zich dus geen zorgen te hoeven maken over zijn plek. Dat lijkt ook te gelden voor De Jong, ook al is hij mogelijk pas in juni weer fit. “Frenkie is een speler die zijn belang allang bewezen heeft; hij zal er staan zodra hij fit is, en wij weten dan wat we aan hem hebben.”

Lees ook: Ronald Koeman krijgt zijn zin na noodkreet in maart

“Zo’n hersteltijd is altijd moeilijk in te schatten. Het is nu veel te vroeg om daar al conclusies aan te verbinden. Laten we eerst eens drie weken wachten om te kijken hoe Frenkie zich herstelt. Daarna is er nog genoeg tijd om beslissingen te nemen”, benadrukt Koeman.

Lees ook: Ronald Koeman krijgt zijn zin na noodkreet in maart

Koeman heeft er bovendien vertrouwen in dat de UEFA binnenkort accepteert dat elk deelnemend land 26 in plaats van 23 voetballers mag inschrijven voor het toernooi. “Dat zou ruimte bieden om ook een twijfelgeval mee te nemen naar Duitsland.”