Koeman ziet Ajax-duo opfleuren en voerde géén vervelende gesprekken

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
05 jun. 2024, 15:43
Ronald Koeman tijdens de persconferentie van Oranje
© OnsOranje - Ronald Koeman tijdens de persconferentie van Oranje

Ronald Koeman is tevreden over de manier waarop het Nederlands elftal traint en zich opmaakt voor de oefeninterlands en het EK in Duitsland. De bondscoach liet de nog onvolledige spelersgroep zondag en maandag hard trainen, om vervolgens vanaf dinsdag gas terug te nemen. “Ik ben zeer positief over wat ik heb gezien. In de komende twee oefenwedstrijden geven we iedereen speeltijd”, vertelde Koeman woensdag tijdens een persconferentie, daags voor de oefeninterland tegen Canada.

Koeman is blij met de fitheid van Memphis Depay, die in maart na een jaar afwezigheid bij Oranje zijn rentree maakte. Nadien speelde hij door divers blessureleed echter maar weinig bij Atlético Madrid. “Hij oogt fitter dan in maart, dus de vooruitzichten zijn zeer positief”, verzekerde de bondscoach. “Maar hij zal naar negentig minuten toe moeten. Het zou mooi zijn als hij dat in een van beide wedstrijden kan doen.”

Artikel gaat verder onder video

Brian Brobbey en Steven Bergwijn fleuren op bij Oranje

Koeman kreeg ook vragen over Brian Brobbey en Steven Bergwijn, die met Ajax wederom een teleurstellend seizoen doormaakten. “Brobbey? Positief. Ik denk dat hij goede trainingen heeft afgewerkt. Ik probeer hem nog fitter te krijgen. Dat is wat ik kan zeggen. Het is zowel voor hem als voor Bergwijn is het natuurlijk een heel moeilijk seizoen geweest. Met veel problemen, veel veranderingen. Dat is niet altijd makkelijk.”

Lees ook: Oranjespeler Davy Klaassen is getrouwd met zijn partner

“Wat ik van beiden zie, zijn ze redelijk opgefleurd in een andere omgeving. Ik geloof niet alleen dat dat door mij komt. Het zal het vooruitzicht zijn naar een EK. Ik heb van beiden gezien waarom ik deze spelers selecteer.” Koeman heeft meerdere individuele gesprekken achter de rug. Hij sprak de helft van de spelersgroep over ieders uitzicht op speeltijd. “Als speler vond ik het ook prettig om duidelijkheid van een coach te krijgen. Een trainer heeft altijd een plaatje in zijn hoofd. Kun je je in je rol schikken? Een toernooi is lang.”

Lees ook: De Ligt waarschuwt voor rampscenario Oranje op EK

“Er zijn veel voorbeelden van spelers die misschien niet beginnen, maar het toernooi wel eindigen. Of het vervelende gesprekken zijn? Nee. Ik heb de aanvallers nog niet gesproken. De verdedigers en middenvelders zijn soms wat meer teamplayers, die schikken zich iets makkelijker. Alle spelers kennen mij, ik ken alle spelers. Hoe lang die gesprekken duren? De een tien minuten, de ander twintig minuten. Het zijn er volgens mij 24. Je kunt je voorstellen dat het een drukke dag is. Blijkbaar is het verhaal goed en zijn ze het ermee eens.”

Lees ook: Oranje riskeert vertrek voor start van EK: ‘Dan heeft het geen zin’

Duidelijk is dat de aanvallers nog aan de bak moeten. Dan gaat het met name om spel zonder bal. “Dat kost soms moeite. Zeker met aanvallers, die naar voren zijn en dan een slaapmomentje hebben. Daar moeten we vanaf. Wil je ver komen in een toernooi, dan zal dat aspect perfect moeten zijn. Hoe we de goal uit bij Duitsland tegen kregen, was een goed voorbeeld. Als je ziet hoe lang het duurt voordat de aanvallers terug in organisatie zijn, dat was dramatisch. Dat moet er echt uit.”