Media vergelijken Gakpo met Oranje-icoon, maar plaatsen ook kanttekening bij zege

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
03 jul. 2024, 10:25
04 jul. 2024, 11:53
Nederland - Romenië, Cody Gakpo, Donyell Malen, Oranje,
© IMAGO - Cody Gakpo en Donyell Malen worden geloofd na de zege tegen Roemenië

De ochtendkranten zijn lovend over het Nederlands elftal. Oranje won dinsdagavond de achtste finale met 0-3 van Roemenië. Toch plaatsen enkele media een grote kanttekening bij overwinning op het EK in Duitsland, waarmee Nederland zich plaatste voor de kwartfinales. Zaterdag volgt daarin een confrontatie met Turkije.

'ORANJE HERBOREN', kopt De Telegraaf in hoofdletters op de voorpagina. Het nieuwe kabinet mag dinsdag dan wel beëdigd zijn, de overwinning van het Nederlands elftal is voor de krant het grootste nieuws. "Er groeit iets moois bij Oranje", constateert Jeroen Kapteijns in het sportkatern. Mike Verweij stelt dat het Nederlands elftal met de wedstrijd tegen de Roemenen 'luid en duidelijk antwoord' heeft gegeven op de kritiek die weerklonk na het teleurstellende afsluitende pouleduel met Oostenrijk (2-3 verlies).

Artikel gaat verder onder video

Cody Gakpo wordt vergeleken met Arjen Robben

Voormalig international Arnold Mühren, die in 1988 het EK met Oranje won, gaf de cijfers in de krant. Cody Gakpo, die de openingstreffer maakte en één assist gaf, kreeg het hoogste cijfer: 8.5. “Wat we met Arjen Robben in het verleden hadden – hij gaat naar binnen, de tegenstander weet dat hij dan gaat schieten en niemand stopt hem – dat hebben we nu met Gakpo. Er gaat zoveel dreiging van hem uit”, aldus Mühren.

Lees ook: L'Équipe gaat de mist in en deelt liefst vijf onvoldoendes uit aan Oranje

Op de voorpagina van de Volkskrant is een plekje ingeruimd voor een foto van een juichende Donyell Malen en Memphis Depay. "De patiënt is aan de beterende hand", schrijft Willem Vissers verderop in zijn wedstrijdverslag. "Het Nederlands elftal ruilde het masker van onvermogen in voor een fris gezicht met blosjes", zag Vissers, die wel een minpunt benoemt: "Het was erbarmelijk hoelang er werd geklungeld", verwijzend naar het lang uitblijven van de tweede Nederlandse treffer. Los daarvan zag de journalist 'een aantrekkelijke wedstrijd', met Gakpo als grote uitblinker en PSV'er Jerdy Schouten 'als goede tweede'.

Lees ook: Derksen pleit voor rigoureuze verandering bij Oranje tegen Turkije

"De lach is terug", kopt het Algemeen Dagblad. Volgens Sjoerd Mossou biedt het spel van Oranje 'perspectief voor een onvergetelijk toernooi', maar hij plaatst ook een kanttekening. "Dat het duel met de Roemenen nog betrekkelijk lang spannend bleef, zat hem vooral in het uitblijven van de tweede goal." Desondanks maakte Oranje indruk. Vooral het middenveld kon Mossou bekoren. "Jerdy Schouten en Tijjani Reijnders heersten aan de bal, terwijl de zwervende Xavi Simons een voortdurende plaag was voor de Roemenen", besluit hij.

Wie komt een ronde verder, Nederland of Turkije?

89.7%

10.3%

6566 stemmen

Bij Trouw zag men dat Nederland de zure nasmaak van het duel met Oostenrijk wegspoelde. Er waren na de nederlaag harde woorden gevallen en de krant zag Oranje zich knap herpakken. “Een van de spelers die in de spiegel had gekeken, was laatste man Virgil van Dijk. Na de kritiek op zijn passieve verdedigen, was de aanvoerder tegen Roemenië verbaal en voetballend proactiever”, complimenteerde Matthijs van Dam de aanvoerder.

Ook Het Parool vindt dat Nederland het onnodig lang spannend hield. “Tamelijk onrustig stapte Ronald Koeman lange tijd door zijn coachvak in München, het hoofd naar de grond, hopend op de bevrijdende tweede Nederlandse goal. Na 84 minuten was de verlossing daar dan eindelijk”, schrijft de krant, die de overwinning ‘dik verdiend’ noemt. Het Parool schenkt ook aandacht aan het spel van Memphis Depay. “De Oranjespits stond vaak geïsoleerd in het drukke centrum, sleurde en zocht voortdurend de actie, maar maakte ook zelf vaak de verkeerde keuzes. Memphis wisselde zijn goede momenten vaak af met onnodig balverlies, al was ook hij na rust meerdere keren dicht bij een goal.”

Artikel gaat verder onder video