Oranje traint zonder zieke spits voor duel met Oostenrijk

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
24 jun. 2024, 11:55
25 jun. 2024, 08:41
Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal
© IMAGO/Mee Met Oranje - Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal

Joshua Zirkzee mist maandag de laatste training van het Nederlands elftal voor het EK-duel van dinsdag met Oostenrijk. De spits is 'ziekjes' en een woordvoerder van de KNVB kon tegen het Algemeen Dagblad en de NOS nog niet zeggen of hij maandagmiddag met de selectie van Oranje op de trein naar Berlijn stapt. Het is de eerste keer sinds de jaren zestig dat Oranje per trein reist om een interland te spelen.

Bondscoach Ronald Koeman beslist volgens journalist Martijn Krabbendam van Voetbal International later op de dag of hij de aanvaller van Bologna meeneemt naar de Duitse hoofdstad. Zirkzee werd voor de start van het EK nog als 26e speler bij de selectie van Koeman gehaald, mede omdat Brian Brobbey geblesseerd was geraakt tijdens een training. Zirkzee maakte daardoor kans op een Oranje-debuut op het EK in Duitsland, maar hij bleef zowel tegen Polen (1-2) als tegen Frankrijk (0-0) op de bank.

Artikel gaat verder onder video

Joshua Zirkzee mist training van Oranje door ziekte

Na de doelpuntloze remise tegen Frankrijk barstte een storm van kritiek los op Memphis Depay, die ook in Leipzig geen potten wist te breken. Een groot deel van voetbalminnend Nederland is van mening dat Koeman beroep moet gaan doen op een andere aanvaller. De bondscoach ziet Wout Weghorst echter als de ideale pinchhitter, terwijl Brobbey net hersteld is van klachten aan zijn hamstring. Zirkzee maakte een goede indruk op de trainingen, maar zijn afwezigheid is voor iedereen een streep door de rekening.

Lees ook: Depay ontvangt schrikbarend statement van 34.799 Oranjefans

Lees ook: Shownieuws vraagt zich af of Memphis Depay het EK ‘misbruikt’

Oranje is zo goed als gekwalificeerd voor de volgende ronde van het EK. Oranje kan zich namelijk vandaag al zonder te spelen plaatsen voor de achtste finales van het eindtoernooi. Alle ogen zullen gericht zijn op de ontmoeting tussen Albanië en Spanje van 21.00 uur. Bij een gelijkspel of winst van Spanje is het Nederlands elftal zeker van de achtste finales. Het heeft er alles mee te maken dat dit EK de vier beste nummers drie óók doorgaan naar de achtste finales. Als Albanië punten laat liggen tegen Spanje weet Oranje, met vier punten op zak, al dat het bij die beste vier hoort.

Lees meer over:

EK 2024 Joshua Zirkzee