De Boer laat goudhaantje Oranje uit de basis tegen Turkije

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
05 jul. 2024, 14:46
06 jul. 2024, 20:18
Ronald de Boer, Oranje, Nederland -Turkije
© IMAGO/Mee Met Oranje - Ronald de Boer zou de opstelling van Oranje tegen Turkije niet veranderen

Ronald de Boer zou de opstelling van Oranje in de kwartfinale tegen Turkije, zaterdag om 21.00, niet veranderen. Never change a winning team, is zijn advies aan bondscoach Ronald Koeman. De voormalig international zou Donyell Malen, die in de achtste finale tegen Roemenië (0-3) tweemaal trefzeker was, op de bank laten beginnen.

De Boer zag Nederland een goede wedstrijd spelen tegen de Roemenen. “Alles stond beter georganiseerd dan daarvoor. Het was veel meer als team naar voren, als team naar achteren, als team aanvallen en verdedigen. Het was veel beter verzorgd”, vertelt hij in gesprek met VoetbalPrimeur.

Artikel gaat verder onder video

Speelt Donyell Malen tegen Turkije?

Tegen Turkije ziet De Boer dan ook geen redenen om de opstelling te wijzigen. De rechterkant, met de tandem Denzel Dumfries en Steven Bergwijn, zou de oud-prof dus laten staan. "Bergwijn heeft het gewoon heel goed gedaan in de eerste helft. Hij verdient nog een basisplek. Stel dat Turkije heel erg knijpt, dan wil je iemand aan de buitenkant hebben voorin. Dan zou ik niet voor Bergwijn kiezen, maar voor Donyell Malen. En dan zou ik ook niet voor Dumfries kiezen, maar voor Lutsharel Geertruida. Die moet dan aan de binnenkant spelen. Het ligt aan het tactisch plan dat Koeman voor ogen heeft."

Lees ook: Oranje-duo ontkomt niet aan vragen over groter wordende rel in Duitsland

Hoewel De Boer in de groepsfase van het EK nog kritisch was op Stefan de Vrij en Virgil van Dijk, is hij nu positief. In eerdere wedstrijden dekten ze niet door, maar tegen Roemenië toonde het duo meer initiatief. "Misschien zijn ze wakker geschud. De wedstrijden worden natuurlijk aan de hand van beelden geanalyseerd, ik denk dat hij wel wat van Koeman heeft gehoord. Aan de bal bracht hij (Van Dijk, red.) tegenstanders in twijfel. In de groepsfase was het schuiven. De spitsen moesten, zoals Ruud Gullit altijd mooi zegt, alleen als krabbetjes heen en weer bewegen."

Wie komt een ronde verder, Nederland of Turkije?

89.7%

10.3%

6565 stemmen

Ook het middenveld: Jerdy Schouten, Tijjani Reijnders en Xavi Simons vond De Boer goed staan. Hij laat Joey Veerman, die in de groepsfase veel kritiek kreeg, dus op de bank. "Ik vond het wel goed van Koeman om hem te laten invallen bij 0-1. Je kan hem na de 0-3 brengen, maar dan is het geen statement. Hij bracht Veerman in op een moment dat er nog veel moest gebeuren."

Lees ook: Domper voor Oranje: verdediger mist kwartfinale tegen Turkije door ziekte

Artikel gaat verder onder video

Ondanks de kritiek die Memphis Depay de voorbije wedstrijden kreeg, ziet De Boer ook geen reden om de spits te wisselen. "Hij werkte tegen Roemenië veel harder, hij was aan het jagen. Een paar keer dacht ik: je verdient nu wel meer, met je slimmigheid. Na een goede wedstrijd moet je Memphis, die hoort bij het team dat Roemenië versloeg, het vertrouwen blijven geven. Hopelijk gaat hij het verschil maken, want dat verwacht je van zo'n speler op het EK. Maar als het de eerste helft niet gaat moet Koeman wel een keer de ballen tonen: ga jij maar even zitten, jongen."

Na de zege op Roemenië heeft De Boer vertrouwen voor het duel met Turkije. "Nederland heeft gewoon een betere ploeg dan Turkije. Als Nederland tien keer tegen Turkije speelt, denk ik dat je zeven keer wint, twee keer gelijkspeelt en een keer verliest." Wel waarschuwt hij voor de talentvolle Kenan Yildiz en Arda Güler. "Ze zijn een beetje onvoorspelbaar, dus je moet echt gefocust zijn. Als zij het op hun heupen krijgen, dan weet je dat je het lastig krijgt. Goed kort zitten bij die gasten. Als je ze onder de duim hebt, moet het lukken."

Lees ook: Waar en hoe laat start de Oranjefanzone en -mars in Berlijn?

Ideale elf van De Boer tegen Turkije: Verbruggen; Dumfries, De Vrij, Van Dijk, Aké; Schouten, Reijnders, Simons; Bergwijn, Memphis, Gakpo.