Van Basten walgt van Seedorf openlijk in uitzending Rondo

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
01 apr. 2024, 22:25
01 apr. 2024, 22:35
© IMAGO

Marco van Basten vindt het niet vreemd dat Clarence Seedorf al enige tijd zonder club zit. Laatstgenoemde klaagde vorige week in Veronica Offside over het gebrek aan trainersklussen dat hem de laatste jaren is aangeboden. Seedorf en Van Basten leven al bijna twintig jaar op gespannen voet. Seedorf bedankte in 2008 voor het Nederlands elftal omdat hij niet meer onder Van Basten voor Oranje wilde spelen.

Seedorf constateerde vorige week dat trainers van kleur wat hem betreft te weinig aan de bak komen. “We hebben Patrick Vieira, Thierry Henry, Sol Campbell: ik kan nog wel wat namen noemen. Die hebben geen kansen gekregen. Ik heb nog een paar kansjes gekregen, zij niet. Dan moet je kijken wat discriminatie is. Als je bij een bedrijf mensen zoekt, zoeken ze mensen die op hen lijken. Zo krijg je geen diversiteit. Ik wil niet alles discriminatie noemen, maar het is wel wereldwijd aan de hand”, zei de momenteel clubloze trainer.

Van Basten haalt fors uit naar Seedorf tijdens Rondo

Ruud Gullit heeft de uitzending waarin Seedorf zijn beklag deed ook gezien, zei de analist maandag in het televisieprogramma Rondo van Ziggo Sport. “Seedorf heeft gesolliciteerd bij Ajax, maar daar geen antwoord op gekregen”, leidde Gullit zijn verhaal in, om vervolgens verontwaardigd duidelijk te maken dat hij vindt dat Seedorf te weinig erkenning krijgt in Nederland. “Wat ik vervelend vind… Als spelers als Seedorf in het buitenland komen, gaan de deuren overal open. Laatst zie ik Seedorf op tv en dan denk ik: Deze man heeft vier keer de Champions League gewonnen. Dan denk ik: deze man moet toch overal binnen kunnen komen? Ik snap het niet, ik begrijp het niet.”

Van Basten kan zich echter totaal niet vinden in de verontwaardiging van Gullit over het uitblijven van trainersklussen voor Seedorf, die voor het laatst actief was in 2019 als bondscoach van Kameroen. “Seedorf hebben we op veel manieren op televisie gezien. Ik vind het gewoon een hele eigenwijze gozer. Dat is iets waar je een keuze in kunt maken: ik zou als werkgever niet met zo’n eigenwijze gozer willen werken. Hij is op een niet leuke manier eigenwijs. Dat vind ik.”

Lees ook: Studio Voetbal valt stil na dramatisch nieuws in uitzending

“Ik vind hem eigenwijs in de goede zin. Ik was ook eigenwijs”, repliceerde Gullit, die zich vervolgens getergd richtte tot Van Basten: “Jij hebt overhoop gelegen met Mark van Bommel, maar die is nu toch ook een goede trainer? Die krijgt nu toch ook een kans? En nu lijkt dat hij het kan. Ik kijk ook naar status. Als Kluivert en Seedorf bij Ajax zitten en hij gaan bellen in Europa, dan gaan er deuren open. Dat vinden mensen prachtig. Dat is toch ook belangrijk?”

Lees ook: Koeman gaat mogelijk voor grote ophef zorgen in Italië

Hoe groot Seedorf ook als voetballer was, het huwelijk met Oranje was ondanks 87 interlands nooit heel gelukkig. Hij kon niet goed overweg met Van Basten, die in 2004 bondscoach werd, wat ertoe leidde dat Seedorf in 2008 voor Oranje bedankte. Toen Bert van Marwijk het stokje overnam, stelde Seedorf zich weer beschikbaar. Maar hij werd nooit meer geselecteerd.