Van der Vaart: 'Treurig dat hij daar speelt, die komt echt niet in Oranje'

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
22 jan. 2024, 09:19
26 jan. 2024, 09:14
© IMAGO

Rafael van der Vaart vindt het jammer dat Justin Kluivert bij Bournemouth speelt. De analist van onder meer de NOS denkt dat de aanvaller in potentie in aanmerking kan komen voor het Nederlands elftal, maar niet als hij voor een club als Bournemouth speelt. De zoon van oud-international Patrick Kluivert speelde dit seizoen tot negentien officiële duels voor de Engelsen. Daarin was hij goed voor vier goals en een assist.

Presentator Sjoerd van Ramshorst kwam zondagavond bij Studio Voetbal met de stelling of kersvers Curaçao-bondscoach Dick Advocaat een hengeltje moet werpen naar Kluivert. Van der Vaart twijfelde: “Nou, ik vind het eeuwig zonde dat hij daar (Bournemouth, red.) speelt, want hij heeft zoveel kwaliteiten. Ergens vind ik het ook wel een beetje treurig.”

Gaat Justin Kluivert voor Curaçao spelen?

“We horen weinig van hem. Hij speelde eerst bij Valencia, dat vind ik een mooie club. Dan speel je je in de kijker. Maar als je bij Bournemouth speelt, kom je echt niet in het Nederlands elftal”, concludeerde Van der Vaart verder. Bournemouth is op dit moment de nummer twaalf van de Premier League. Valencia bezet de zevende plaats in LaLiga.

Advocaat begon vorige week maandag bij Vandaag Inside zelf over Kluivert toen hij uitlegde dat hij op zoek gaat naar nieuwe spelers voor Curaçao. “Kluivert zijn zoon, die is toch al 24”, vertelde de 76-jarige bondscoach. Presentator Wilfred Genee dacht in eerste instantie dat de Hagenaar doelde op Ruben Kluivert, verdediger van FC Dordrecht. “Nee, die bij Bournemouth speelt. Die is 24 en heeft pas een of twee keer voor Nederland gespeeld. Dan mogen ze nog uitkomen voor een andere nationaliteit.”

Lees ook: Gaat Kluivert voor een ander land dan Nederland spelen?

Voetballers tot 21 jaar mogen drie officiële interlands spelen, inclusief kwalificatieduels voor eindtoernooien, en daarna alsnog een andere keuze maken. Kluivert, die via zijn oma Curaçaos bloed heeft, speelde liefst 61 jeugdinterlands en was achttien jaar toen hij in maart 2018 zijn interlanddebuut onder Ronald Koeman maakte. Zes maanden later speelde hij zijn tweede en voorlopig laatste interland. Hij is al jaren niet meer in beeld bij Oranje.

Dankzij de nieuwe regelgeving kan Kluivert in theorie toch nog voor Curaçao uitkomen. Hij voldoet ook aan twee andere voorwaarden om voor een andere interlandloopbaan te kunnen kiezen. Zo blijft elke gespeelde minuut tijdens een eindtoernooi definitief en moet er minstens drie jaar zitten tussen de interland voor het ene land en het debuut voor het nieuwe land. Dat vormt voor Kluivert, die afgelopen zomer voor bijna elf miljoen euro van AS Roma naar Bournemouth ging, geen probleem.