Gaat Justin Kluivert voor Curaçao spelen in plaats van Nederland?

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
16 jan. 2024, 13:18
26 jan. 2024, 09:14
© ProShots

Dick Advocaat hoopt dat Justin Kluivert voor het nationale elftal van Curaçao wil spelen. De kersverse bondscoach van het eiland hoopt dat hij samen met technisch directeur Khalid Sinouh een aantal grote namen kan strikken, onder wie de 24-jarige aanvaller van Bournemouth. De zoon van oud-international Patrick Kluivert speelde in het verleden twee interlands voor Nederland, maar dat is tegenwoordig geen probleem meer.

Advocaat begon maandag bij Vandaag Inside zelf over Kluivert toen hij uitlegde dat hij op zoek gaat naar nieuwe spelers voor Curaçao. “Kluivert zijn zoon, die is toch al 24”, vertelde de 76-jarige bondscoach. Presentator Wilfred Genee dacht in eerste instantie dat de Hagenaar doelde op Ruben Kluivert, verdediger van FC Dordrecht. “Nee, die bij Bournemouth speelt. Die is 24 en heeft pas een of twee keer voor Nederland gespeeld. Dan mogen ze nog uitkomen voor een andere nationaliteit.”

Gaat Justin Kluivert voor Curaçao spelen?

Voetballers tot 21 jaar mogen drie officiële interlands spelen, inclusief kwalificatieduels voor eindtoernooien, en daarna alsnog een andere keuze maken. Kluivert, die via zijn oma Curaçaos bloed heeft, speelde liefst 61 jeugdinterlands en was achttien jaar toen hij in maart 2018 zijn interlanddebuut onder Ronald Koeman maakte. Zes maanden later speelde hij zijn tweede en voorlopig laatste interland. Hij is al jaren niet meer in beeld bij Oranje.

Dankzij de nieuwe regelgeving kan Kluivert in theorie toch nog voor Curaçao uitkomen. Hij voldoet ook aan twee andere voorwaarden om voor een andere interlandloopbaan te kunnen kiezen. Zo blijft elke gespeelde minuut tijdens een eindtoernooi definitief en moet er minstens drie jaar zitten tussen de interland voor het ene land en het debuut voor het nieuwe land. Dat vormt voor Kluivert, die afgelopen zomer voor bijna elf miljoen euro van AS Roma naar Bournemouth ging, geen probleem.

Lees ook: Johan Derksen verzet zich: ‘Hij heeft niets te zoeken in Oranje’

Advocaat verwacht niet dat jeugdinternational Sontje Hansen van NEC al een keuze wil maken. “Die is nog heel jong. Dat is een beetje het probleem. Er zijn heel veel goede jonge spelers, maar die durven nog geen besluit te nemen.” De namen van Tahith Chong (Luton Town), Riechedly Bazoer (AZ), Armando Obispo (PSV), Shurandy Sambo (PSV) en Ruben Kluivert (FC Dordrecht) zijn ook gevallen.