Van Hanegem wil Luuk de Jong niet meer in Oranje zien

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
22 jan. 2024, 12:30
26 jan. 2024, 09:14
© IMAGO

Willem van Hanegem snapt weinig van de roep om een terugkeer van Luuk de Jong in het Nederlands elftal. De aanvaller van PSV krijgt vanwege zijn uitstekende vorm steeds vaker het verzoek van media-coryfeeën om toch een terugkeer in Oranje te overwegen. De Jong bedankte vorig jaar voor het Nederlands elftal, maar met het EK in Duitsland voor de deur is er toch weer een discussie op gang gekomen over een mogelijke rentree.

“De Jong wilde niet meer voor Oranje spelen en dat mag hij natuurlijk helemaal zelf weten”, schrijft Van Hanegem maandag in zijn column in het Algemeen Dagblad. “Maar nu hij een paar goals heeft gemaakt en Memphis Depay al lange tijd nooit echt topfit is, zou Ronald Koeman volgens de kenners op zijn knieën naar Eindhoven moeten om De Jong te vragen of hij op zijn besluit terug zou willen komen.”

Keert Luuk de Jong terug in Oranje?

De Jong was dit seizoen al goed voor 23 goals en 10 assists in 29 officiële duels. Van Hanegem vindt het desondanks vreemd dat de discussie omtrent De Jong opnieuw op gang is gekomen. “Hij heeft toch gewoon gezegd: veel succes met de kwalificatiereeks Ronald Koeman, maar mij niet meer oproepen alsjeblieft. Nu we het ticket voor het EK binnen hebben, zou hij er misschien anders over denken. Als dat al zo is, is dat jammer.”

Van Hanegem wijst erop dat Koeman alleen voor spelers van de buitencategorie een uitzondering zou moeten maken. “Dat is De Jong natuurlijk helemaal niet. Hij is niet beter dan Wout Weghorst. Die doet weleens gek of, liever gezegd, een tikkeltje overdreven, maar hij stond er wel steeds. Die verdiende zijn plek in de kwalificatie”, zo benadrukt de oud-international.

Lees ook: Van der Vaart: ‘Treurig dat hij daar speelt, die komt echt niet in Oranje’

Van Hanegem zou voor een jeugdiger alternatief kiezen: Joshua Zirkzee van Bologna. “Hij laat in de Serie A echt mooie dingen zien. En misschien komt Memphis nog een keer fit terug. Maar De Jong, dat is gewoon een gepasseerd station. Hij gaat de landstitel pakken met PSV. En als PSV woensdag het bekerduel in De Kuip wint, pakken ze in Eindhoven ook de TOTO KNVB Beker.”