Van Hooijdonk pleit voor Oranje-debutant: ‘Hij legt elegantie in zijn spel'

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
03 jan. 2024, 14:32
26 jan. 2024, 09:14
© IMAGO

Pierre van Hooijdonk heeft zich opnieuw lovend uitgelaten over de kwaliteiten van Joshua Zirkzee. De analist van de NOS vindt het onbegrijpelijk dat de spits van Bologna nog nooit een oproep voor het Nederlands elftal heeft gekregen. Erwin van der Looi, voormalig bondscoach van Jong Oranje, is ook complimenteus over de 22-jarige Zirkzee, die dit seizoen goed was voor acht goals en vier assists in twintig officiële duels.

"Ik zie geen betere spits, maar wat de boer niet kent, eet hij niet", wordt Van Hooijdonk geciteerd door de Volkskrant. "Joshua doet het dit seizoen vanaf dag 1 fantastisch in de Serie A. Hij legt een laagje elegantie over zijn spel. Ik zie geen betere spits.”

Lees ook: De grootste tienertalenten van Oranje in het buitenland

"In de drukte weet hij welke deur open is", duidt Van Hooijdonk op poëtische wijze. In Zirkzee ziet hij een betere aanvalsleider voor het Nederlands elftal dan bijvoorbeeld Brian Brobbey, Wout Weghorst en Thijs Dallinga. Ook Van de Looi is lovend over Zirkzee. De twee hadden veelvuldig met elkaar te maken bij Jong Oranje. "Qua voetbal is hij beter dan Brobbey", stelt de oefenmeester. "Hij (Brobbey, red.) is ook een uitstekende spits trouwens."

"Zirkzee is een stilist die houdt van de schoonheid van het spel. Hij heeft echt heel veel kwaliteiten. Tweebenig, goede techniek, uitstekende aanname", somt Van de Looi op. "Hij maakt ook totaal verschillende doelpunten, van binnen of buiten het strafschopgebied, vanuit de counter of in de drukte."

Lees ook: Luuk de Jong spreekt verbazing uit over luide roep om terugkeer in Oranje

Van de Looi zag één probleem bij Zirkzee. "Als hij op het tweede plan raakte, kon hij wat moeilijker de focus houden, dan vond hij het lastig om alles uit zichzelf te halen. Hij kon in de teleurstelling blijven hangen." Ook Van Hooijdonk ziet bij de spits één concreet verbeterpunt. "Joshua zwerft over het veld, hij is soms meer middenvelder dan spits. In zijn hoofd heeft hij nog niet dat instinct van Huntelaar of Van Nistelrooij, als het om scoren gaat."