Luuk de Jong spreekt verbazing uit over luide roep om terugkeer in Oranje

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
02 jan. 2024, 10:10
26 jan. 2024, 09:14
© IMAGO

Luuk de Jong moet eerlijk bekennen dat hij met verbazing kennis heeft genomen van de roep om een terugkeer in het Nederlands elftal. De aanvaller, die in maart abrupt een punt achter zijn interlandloopbaan zette, is bij PSV bezig aan een ijzersterk seizoen, terwijl Oranje in het afgelopen kalenderjaar problemen had in de voorhoede én maar moeizaam tot scoren kwam. In tien interlands kwam de ploeg van bondscoach Ronald Koeman maar twintig keer tot scoren. Negen van die treffers waren tegen Gibraltar.

Een groot deel van voetbalminnend Nederland hoopt dat De Jong zijn beslissing wil heroverwegen, desnoods alleen voor het EK van komende zomer in Duitsland. “Wel een beetje een rare gewaarwording, haha”, reageert De Jong in gesprek met Voetbal International op de vraag hoe het voor hem is dat de roep om zijn rentree in het Nederlands elftal steeds luider is geworden. “Omdat ik ook de andere kant heb meegemaakt”, legt hij uit waarom.

Lees ook: De ideale opstelling van Oranje op het EK volgens Aad de Mos

De Jong droeg 39 keer het shirt van het Nederlands elftal en was goed voor acht doelpunten. Het beëindigen van zijn interlandloopbaan heeft hem vooralsnog goed gedaan. “Ik heb echt gemerkt dat ik me in de interlandperiodes helemaal kan focussen op mijn herstel en mijn fitheid. Mede door de extra rust voel ik me fysiek top en kan ik steeds vol gas blijven geven. Voetballen in het Nederlands elftal is een enorme eer, is het altijd geweest, maar er wordt toch ook elke keer fysiek veel van je gevraagd met trainingen, reizen en wedstrijden.”

De Jong heeft nu ook meer tijd voor zijn gezin, een andere reden om zichzelf niet meer beschikbaar te stellen voor de nationale ploeg. “We hebben twee jonge kinderen en ik vind het fantastisch om tijd met hen door te brengen. Om in deze periode van mijn leven, en die van, er voor ze te zijn en het allemaal heel bewust mee te maken. Ik zou het mezelf nooit vergeven als ik later oud ben en denk: Ik weet daar niets van. Waar ben ik geweest? Ik heb dat gemist allemaal”, benadrukt De Jong.

Lees ook: Vijf spelers die in maart in Oranje hopen te debuteren

“Dat wil ik absoluut niet. Neem een WK of EK, dan ben je toch ook een maand weg van je familie. En het scheelt dan ook of je eerste spits bent of niet. Ik heb me altijd weggecijferd voor een team, dat zal ik ook blijven doen, maar nu ben ik, als de momenten het toestaan, liever bij mijn dierbaren.”