Van Hooijdonk zou basiself Oranje op 3 plekken wijzigen tegen Engeland

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
09 jul. 2024, 08:11
09 jul. 2024, 15:09
Pierre van Hooijdonk, analist van de NOS
© NOS/Mee Met Oranje - Pierre van Hooijdonk, analist van de NOS

Nederland moet tegen Engeland in de halve finale van het EK met een andere basiself aantreden dan in de kwartfinale tegen Turkije, zo oordeelt Pierre van Hooijdonk. De oud-international zou Oranje op liefst drie plekken wijzigen. Jeremie Frimpong, Donyell Malen en Micky van de Ven moeten in de optiek van Van Hooijdonk de plekken van Steven Bergwijn, Xavi Simons en Nathan Aké innemen.

Van Hooijdonk is fan van Aké, maar hij zou met Van de Ven op de linksbackpositie starten. “Ik kies denk ik wel voor Van de Ven. Dat heeft ook echt met zijn duelkracht te maken, want in zijn tackles neemt hij de tegenstander zo vaak gewoon mee, dat die gewoon pijn heeft”, vertelde Van Hooijdonk maandagavond bij Studio Fußball op de NOS. “Je hebt er echt gewoon last van. Buiten het feit dat hij met zijn snelheid heel veel kan corrigeren.”

Artikel gaat verder onder video
De opstelling van Nederland tegen Engeland volgens Pierre van Hooijdonk
© NOS - De opstelling van Nederland tegen Engeland volgens Pierre van Hooijdonk

Van Hooijdonk wijst op één van de gevaren van Engeland, in de persoon van Bukayo Saka. “Saka is in mijn optiek gewoon de gevaarlijkste speler bij de Engelsen. Je hoort trainers altijd zeggen dat ze het bekijken van wedstrijd naar wedstrijd. Dan ga je heel specifiek kijken naar de kwaliteiten van de tegenstander. En dan zou je best kunnen zeggen: Saka is razendsnel, dus daar zet ik Van de Ven tegen.”

Lees ook: Waar en hoe laat wordt Nederland - Engeland uitgezonden?

Artikel gaat verder onder video

Na de wedstrijd tegen Turkije benadrukte Van Hooijdonk al dat hij het koppeltje Simons - Memphis Depay niet vindt werken. Dat herhaalde hij maandagavond en hij verwacht dat ‘de kans aanwezig is’ dat de spelmaker niet gaat starten. “Ik vind hem niet complementair aan Memphis. Het elftal heeft iets meer behoefte aan diepgang. Als je met Memphis in de spits speelt, moet je daar een lopende tien bij hebben. En dat is Xavi niet.”

Lees ook: Verzoek van ‘brombeer’ Koeman valt verkeerd bij Vandaag Inside

Van Hooijdonk kiest daarom voor een systeem met Depay als nummer 10, Frimpong op rechts en met Malen in de spits of eventueel Joshua Zirkzee. Dat betekent dus dat hij niet voor Wout Weghorst kiest. “Een type als Weghorst spelen ze in de Premier League elke zaterdag tegen. En dat is eigenlijk een beetje koren op de molen voor de Engelse verdedigers. Dus dan zit ik eerder te denken aan een aanspeelpunt als Zirkzee, of een kleine, snelle, behendige spits die achter die verdedigers kan komen zoals Malen.”

Lees ook: Koeman lijkt rol van Depay tijdens Nederland - Engeland te onthullen

“Koeman heeft het heel vaak over starters en finishers, maar ik wil wel eens een keer op voorsprong komen in plaats van op achterstand. We zijn vijf keer op achterstand gekomen met de starters. Misschien is het dan tijd om van wat finishers starters te maken”, besloot Van Hooijdonk.