Voorbeschouwing: 5 dingen die je moet weten over Nederland - Oostenrijk

Jildert Jildert
17 jun. 2021, 15:14
17 jun. 2021, 15:53
© IMAGO

Na de mooie zege van zondag staat vanavond om 21:00 Nederland - Oostenrijk op het programma. Opnieuw trapt het Nederlands elftal af in eigen huis, in de Johan Cruijff ArenA. De voorbeschouwing van de NOS begint om 20:00. Dit moet je nog meer weten over de tweede groepswedstrijd op het EK2020.

Zo staat het ervoor in de poule

Het Nederlands elftal heeft zich met de overwinning op Oekraïne een uitstekende uitgangspositie verschaft. Een gelijkspel is eigenlijk genoeg om de volgende ronde te bereiken. Bij winst is de ploeg van Frank de Boer sowieso groepswinnaar. En een overwinning is belangrijk, want...

Winst tegen Oostenrijk betekent goede EK-route (misschien)

Hoewel Oranje bij een gelijkspel al zo goed als zeker is van de achtste finale, is een overwinning niet alleen belangrijk voor het goede gevoel. Als groepswinnaar ontloopt het Nederlands elftal sowieso Italië in de volgende ronde. Best lekker, want dat is geen tegenstander die je in de achtste finale al wil ontmoeten. Maar juich niet te vroeg, want ook als groepswinnaar kan Oranje nog steeds één van de beste nummers drie loten. Dat kan zomaar een land als Portugal of Duitsland zijn.

Matthijs de Ligt start tegen Oostenrijk

Jurriën Timber verving hem uitstekend, maar Frank de Boer liet er geen enkele twijfel over bestaan dat Matthijs de Ligt vanavond in de basis start. Het betekent het debuut voor de 21-jarige verdediger op een eindtoernooi. Stefan de Vrij, Denzel Dumfries en Daley Blind zullen de verdediging waarschijnlijk complementeren. Check de vermoedelijke opstelling van Nederland - Oostenrijk hier.

Frank de Boer op is zijn hoede voor Oostenrijk

Een echt topland is Oostenrijk natuurlijk niet, maar toch vindt Frank de Boer dat het Alpenland een goede indruk maakt. "Zij kunnen verschillende systemen spelen heb ik gezien. Ze spelen steeds 4-3-3, maar tegen tegenstanders die hetzelfde spelen gaan ze met drie achterin spelen. Het is gewoon een goed team, veel Red Bull-spelers. Dan weet je het wel: Volgassfussball."

Vooral oppassen voor...

Maar wie springt dan in het oog bij Oostenrijk? David Alaba natuurlijk, met zijn 79 interlands de natuurlijke leider. Topscorer Marko Arnoutovic zullen we niet zien: het enfant terrible is geschorst na het uitschelden van een tegenstander. Maar we moeten Oostenrijk zeker niet onderschatten, waarschuwde Alex Pastoor bij VI. De trainer was twee seizoenen werkzaam in de Oostenrijkse competitie. "Er staat bij Oostenrijk ook een aantal spelers dat zijn brood wekelijks verdient in de Bundesliga. De meeste spelers zijn niet overdreven hoogvliegers, maar wel degelijke clubspelers."

Lees meer over:

Nederland WK 2022 Oostenrijk