Van der Vaart hoopt op debuut Zirkzee in Oranje

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
15 jan. 2024, 09:07
26 jan. 2024, 09:14
© IMAGO

Joshua Zirkzee moet volgens Rafael van der Vaart zo snel mogelijk zijn debuut in het Nederlands elftal maken. De aanvaller van Bologna wordt de laatste weken door tal van analisten in Oranje geschreven én gesproken richting de komende oefeninterlands in maart tegen Duitsland en Schotland. Van der Vaart heeft de 22-jarige Zirkzee de laatste weken nauwgezet gevolgd. Zo zag de oud-international vorige week het Coppa Italia-duel tussen Bologna en Fiorentina.

Het duel eindigde doelpuntloos en Fiorentina trok in de noodzakelijke strafschoppenreeks aan het langste eind, maar Zirkzee kon Van der Vaart bekoren. “Ik heb hem tegen Fiorentina in de Coppa Italia in actie gezien. Ik wist niet wat ik zag”, benadrukte Van der Vaart zondag bij Studio Voetbal. “Zó goed. Echt niet normaal. Hoe hij is aan de bal… een beetje Patrick Kluivert-achtig. Heel sierlijk. Ik hoop echt dat hij zich door blijft ontwikkelen, want dan gaan wij nog heel veel plezier beleven aan Zirkzee.”

Maakt Zirkzee in maart zijn debuut in Oranje?

“Ik zie geen betere spits, maar wat de boer niet kent, eet hij niet”, werd Van Hooijdonk recent geciteerd door de Volkskrant. “Joshua doet het dit seizoen vanaf dag 1 fantastisch in de Serie A. Hij legt een laagje elegantie over zijn spel. Ik zie geen betere spits. In de drukte weet hij welke deur open is”, duidde Van Hooijdonk op poëtische wijze. In Zirkzee ziet de voormalig aanvaller van Oranje een betere aanvalsleider voor het Nederlands elftal dan bijvoorbeeld Brian Brobbey, Wout Weghorst of Thijs Dallinga.

Zirkzee, dit seizoen goed voor 8 goals en 4 assists in 22 officiële duels van Bologna, speelde in totaal 45 jeugdinterlands voor Nederland, van de Onder-15 tot en met Jong Oranje. Bij de laatste generatie kwam hij tot zeven treffers in negentien interlands. Zirkzee, die een verleden bij ADO Den Haag, Feyenoord en Bayern München heeft, kon onlangs op minder complimenten van Marco van Basten rekenen. “Ik vind dat we heel hard van stapel lopen. Ik zou nog even rustig blijven. Hij laat zien dat hij goede techniek heeft en goed kan voetballen, maar er is nog een hele lange weg te gaan om de top te bereiken."

Lees ook: Van der Vaart draait 180 graden: ‘De allerbeste van Nederland’

Van Basten verbaast zich onder meer over de weg die Zirkzee tot dusver bewandeld heeft. “Ik vind zijn lijn een vreemde. Hij ging van Feyenoord naar Bayern München. Als je nou zo goed bent, kun je toch bij Feyenoord in het eerste komen? Bij Bayern heeft hij het ook niet gered. Niet slim. Bij Ajax en PSV zie je dat ook. Jonge jongens hebben de beste mogelijkheden om door te breken in Nederland. De competitie is lang niet zo zwaar als in Engeland, Duitsland of Spanje. Als je achttien of negentien bent en goed kan voetballen, kan je je perfect ontwikkelen en laten zien in de Eredivisie.”