Ronald de Boer heeft opvallende voorkeur in Oranje: 'Het doet pijn'

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
05 jun. 2024, 11:20
05 jun. 2024, 11:22
Ronald de Boer, voormalig Oranje-international
© IMAGO/Mee Met Oranje - Ronald de Boer, voormalig Oranje-international

Arnold Mühren en Ronald de Boer zien Joey Veerman graag als vervanger van de geblesseerde Frenkie de Jong op het middenveld van het Nederlands elftal. Daarnaast laat De Boer Teun Koopmeiners het liefste weg uit de basis. Hoewel de middenvelder van Atalanta een uitstekend seizoen achter de rug heeft, gaat de voorkeur van de voormalig profvoetballer uit naar Tijjani Reijnders.

De komende oefenduels met Canada (6 juni) en IJsland (10 juni) wil Ronald Koeman werken aan zijn EK-selectie. Vanwege enkele blessures moet de bondscoach flink puzzelen. Frenkie de Jong is nog geblesseerd, en Marten de Roon en Mats Wieffer zijn er door blessures helemaal niet bij. De ideale vervanger voor de middenvelder van Barcelona is Joey Veerman, zo stellen voormalig internationals Arnold Mühren en De Boer.

Artikel gaat verder onder video

Ronald de Boer pleit voor Tijjani Reijnders in Oranje

In de laatste twee interlands speelde Koeman met drie middenvelders. Tegen Schotland (4-0 winst) stelde hij Wieffer, Georginio Wijnaldum en Reijnders op, en tegen Duitsland (2-1 nederlaag) Jerdy Schouten, Reijnders en Veerman. De Boer zou vasthouden aan dat laatste middenveld. “Omdat Schouten en Veerman een goed duo vormen bij PSV. En omdat Reijnders als aanvallende middenvelder ook diepgang heeft zonder de bal en dan aansluit bij de aanval”, vertelt hij in gesprek met de NOS.

Lees ook: Waterreus hekelt praktijken van duo bij Oranje: ‘Een heel circus’

De Boer zet Serie A-uitblinker én Europa League-winnaar Koopmeiners dus op de bank. "Dat doet pijn, want je kunt bijna niet om hem heen. Maar ik heb het gevoel dat Reijnders beter in het team past.” Mühren, die in 1988 met Oranje het EK won, heeft op zijn ideale middenveld wel plek voor Koopmeiners. "Die heeft een prachtig seizoen gehad en kan zowel aanvallen als verdedigen."

Lees ook: Oranjespeler Davy Klaassen is getrouwd met zijn partner

PSV’ers Schouten en Veerman maken het ideale middenveld van Mühren compleet. "Als De Jong niet speelt, moet je met Veerman spelen. Als je Veerman en Schouten ziet spelen bij PSV, dan heb je geen reden om die uit elkaar te halen." In Europese wedstrijden heeft het duo volgens de voormalig profvoetballer getoond dat ze ‘hun mannetje staan’. “Er is geen Nederlander die de ballen zo neer kan leggen als Veerman. Ook De Jong niet.”

Mühren is erg positief over Veerman. Volgens hem kan hij net als De Jong aan het begin van een aanval staan, en is hij ook nog eens gevaarlijk met vrije trappen en hoekschoppen. "Toni Kroos is gestopt bij Real Madrid. Daar kun je zo Veerman neerzetten. Die ballen die Kroos geeft, kan hij ook geven. Hij stuurt die sneltreinen voorin zo weg. Helemaal nu er met Kylian Mbappé nog een bijkomt."

Teun Koopmeiners of Tijjani Reijnders?

17.4%

46.2%

36.5%

288 stemmen