De Ligt praat met psycholoog over reserverol bij Oranje: 'Valse start van het EK'

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
23 jun. 2024, 16:48
24 jun. 2024, 09:29
Matthijs de Ligt, verdediger van Bayern München en het Nederlands elftal
© IMAGO - Matthijs de Ligt, verdediger van Bayern München en het Nederlands elftal

Matthijs de Ligt praat met een psycholoog over zijn reserverol bij Oranje. De international zit tot dusver op de bank tijdens het EK in Duitsland. De verdediger van het Nederlands elftal is echter vastberaden om zich in de basiself van Ronald Koeman te spelen.

De Ligt heeft nog geen goede herinneringen aan eindtoernooien met Oranje. Tijdens zijn debuut op een EK, in 2021, pakte hij in de achtste finale tegen Tsjechië (0-2 verlies) een rode kaart. Op het WK van 2022 in Qatar zat de verdediger zelfs de meeste wedstrijden op de bank. Dit jaar wilde de international spelen. "Ik had van mezelf het gevoel dat ik goed in vorm was, dat heb ik de tweede seizoenshelft ook laten zien bij Bayern München. Die lijn had ik hier graag door willen trekken. In die zin is het een valse start van het toernooi", zegt hij in gesprek met het Algemeen Dagblad.

Artikel gaat verder onder video

Matthijs de Ligt wil zich in Oranje spelen

De Ligt zit echter niet vol teleurstelling. Hij is gebrand om zich in het team te spelen, waar Koeman nu nog de voorkeur geeft aan Stefan de Vrij. "De concurrentie in de verdediging is groot. Ik heb tijdens mijn voetbalcarrière wel geleerd dat de start van een toernooi of seizoen leuk is, maar dat het vooral om het einde draait. Daarom ben ik ook relatief rustig. Ik heb ook wel het gevoel dat er dit toernooi iets gaat gebeuren waardoor ik nog belangrijk kan zijn."

Lees ook: Kwakman verwacht smoes van Koeman: ‘Gebruikt hij om hem niet op te stellen’

De Ligt doet er alles aan om zich te tonen aan de bondscoach. Zo praat hij met zijn naasten en een psycholoog. "Dit soort momenten kunnen zwaar zijn. Door er over te praten zorg je ervoor dat het lichter wordt en kan je de energie weer op het veld geven in plaats van die te verspelen aan dat soort gedachten. Ik train altijd om mezelf beter te maken."

Lees ook: Virgil van Dijk neemt het op voor bekritiseerde Oranje-ploeggenoot

Tijdens de trainingen van het Nederlands elftal doet De Ligt zijn uiterste best. "Op een training zal het niet zo snel voorkomen dat er momenten zijn dat een trainer zegt: 'hij moet gaan spelen'. Dat zal afhankelijk zijn van momenten in wedstrijden, door schorsingen en blessures. Daar moet je dan klaar voor zijn."