Discussie over Oranje-schlemiel Ian Maatsen barst los na CL-finale

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
02 jun. 2024, 12:46
© IMAGO

Ian Maatsen heeft mogelijk de meest ongelukkige week uit zijn nog prille loopbaan achter de rug. Eerst kreeg hij van bondscoach Ronald Koeman te horen dat hij geen deel uitmaakt van de selectie van het Nederlands elftal voor het EK in Duitsland en zaterdag verloor Borussia Dortmund de Champions League-finale van Real Madrid (0-2). In de eindstrijd was Maatsen debet aan de tegendoelpunten: hij verloor bij de 0-1 zijn directe en met het hoofd scorende tegenstander Dani Carvajal uit het oog en met een foutieve pass leidde hij de 0-2 in.

Trainer Edin Terzic kreeg na afloop de vraag wat zijn oordeel over het optreden van Maatsen was. “Ik denk dat Ian deel uitmaakte van een heel goed team, vooral in de eerste helft. We waren heel dicht bij het maken van een doelpunt en een voorsprong, en Ian was daar een van de redenen van. Want hij speelde een fantastische wedstrijd. Toen draaide de wedstrijd om en je kon zien waarom Real Madrid de kampioen van deze competitie is.”

Had Ian Maatsen in de EK-selectie van Oranje moeten zitten?

"Voetbal is een spel van fouten, en het draait allemaal om hoe je reageert", vervolgde Terzic, die Maatsen een hart onder de riem stak. "Ian is een speler die altijd de bal wil hebben, ongeacht hoe klein de ruimtes zijn. Als je die instelling hebt, ga je soms natuurlijk de bal verspelen. Ik koester totaal geen wrok naar Ian. Er waren vergelijkbare situaties in de eerste helft, maar wij hadden niet de efficiëntie om te scoren. Ik weet vrij zeker dat Ian hiervan leert en er ligt voor hem een hele mooie toekomst in het verschiet.”

Lees ook: Rentree van Frenkie de Jong bij Oranje is razendsnel voorbij

Ziggo Sport-analist Youri Mulder zag een repeterend scenario tijdens de Champions League-finale. “Wat Real Madrid goed deed: alle corners die Toni Kroos trapte, waren op Carvajal. Ze wisten namelijk dat die anderen werden gedekt door sterke verdedigers en Maatsen, misschien de minste kopper, verdedigde Carvajal. Carvajal heeft twee of drie keer op doel gekopt. Dat is dan toch wel goed uitgezocht. Of het moet toeval zijn, maar dat lijkt me heel sterk.” Volgens Mulder speelde Maatsen verder gewoon een degelijke wedstrijd. “Hij speelt toch gewoon 75 minuten lang een goede wedstrijd. Tegen PSV in de Champions League had hij ook een keertje balverlies, dus dit zit wel een beetje in zijn spel.”

Lees ook: Theo Janssen wijst speler in Oranje aan die eruit moet voor Ian Maatsen

“Dan heb je het risico dat er een keertje een tussenkomt”, aldus Mulder. Collega-analist Marco van Basten was kritischer. “Als je kijkt naar de belangrijke momenten, dan speelt hij een ongelukkige wedstrijd. Het is wat het is en hier moet je van leren. Het doet pijn en het is niet leuk, maar het leven gaat verder.” Journalist Henk Spaan kwam daags na de eindstrijd op Wembley eveneens met kritiek. “Waarom blijven mensen volhouden dat Maatsen een topspeler is?”, zo schrijft de columnist van Het Parool op X. “Schuld aan twee doelpunten tegen Madrid en een eerste kwartier zonder controle. Carvajal had snipperavond.”

Lees ook: ‘Natuurtalent’ lijkt probleem Oranje tot WK 2038 op te lossen

De media in Duitsland zijn eveneens hard voor Maatsen. De beoordelingen liegen er niet om in het land waar een 1 het hoogst is en een 6 het laagst. Sky Deutschland gaf de Nederlander een 5, RAN een 4, en SPOX deelde een 4,5 uit. “Maatsen beleeft een persoonlijk drama”, benadrukte WAZ, dat hem een 5 gaf en wijst op de persoonlijke fouten van de linkspoot bij de 0-1 en de 0-2. “Hij keek gewoon maar hoe de 0-1 tot stand kwam. En daarna kwam zijn tweede black-out, een persoonlijk drama. Zijn pass kwam terecht bij Jude Bellingham, die de bal aan de scorende Vinicius Junior gaf.”