Zirkzee kan voor opvallende andere interlandcarrière dan Oranje gaan

Willem Leijgraf Willem Leijgraf
28 feb. 2024, 13:03
28 feb. 2024, 13:13
© IMAGO

Joshua Zirkzee gooit dit seizoen hoge ogen bij Bologna in de Serie A en maakt daardoor aanspraak op plek in de Oranje-selectie voor de komende interlandperiode. Er bestaat echter ook een mogelijkheid dat de 22-jarige spits in de toekomst zijn interlands niet voor Nederland zal spelen, maar voor Nigeria. Op korte termijn lijkt bondscoach Ronald Koeman zich voorlopig geen zorgen te hoeven maken.

De schreeuw om een oproep voor het Nederlands elftal voor Zirkzee wordt alsmaar groter, maar doordat de moeder van de aanvalsleider Nigeriaanse is, kan het Afrikaanse land ook nog toeslaan. “Maar Nigeria is geen land waar je eventjes voor kiest omdat je voor jouw vaderland niet kunt spelen. De concurrentie daar voor aanvallers is misschien wel net zo groot als bij Oranje. Nigeria heeft Victor Boniface van Bayer Leverkusen, Victor Osimhen van Napoli en ze hebben nog veel meer aanvallers”, vertelt Zirkzee in een interview in het Algemeen Dagblad. “De concurrentie daar voor aanvallers is misschien wel net zo groot als bij Oranje. Het is niet zo dat ik even kan denken: Nederland belt niet, dan kies ik lekker voor Nigeria.”

Joshua Zirkzee droomt van Oranje

Zirkzee laat in het midden of er iets speelt tussen hem en de Nigeriaanse voetbalbond. “Of ze wel aan mij trekken? Misschien”, aldus de voormalig jeugdinternational van Oranje. Hij weet echter wel waar zijn voorkeur ligt. “Mijn droom is altijd al het Nederlands elftal geweest. En het EK is niet per definitie een kruispunt. Zo van, als het dan niet zover is, kijk ik verder. Ik zou dankbaar zijn als het wel gebeurt. Zo niet, dan moet ik zorgen dat ze mij wél oproepen. Ergens hoop je er dan een keer bij te zitten.”

Eerder sprak Zirkzee al uit te dromen van Oranje. “Mijn ultieme doel is om voor mijn land uit te komen, wat echt bijzonder is, vooral op grote toernooien zoals het WK of EK. Dat is een van mijn grootste dromen”, vertelde Zirkzee in de Italiaanse media. “Het feit dat het EK van 2024 in Duitsland plaatsvindt, waar ik een tijdje heb gespeeld, maakt het extra speciaal”, verwees hij naar zijn periode bij Bayern München en het feit dat het komende Europese eindtoernooi op Duitse bodem wordt afgewerkt. “Als ik niet word opgeroepen, zal ik er hoe dan ook als supporter bij zijn.”

Lees ook: Oranje-talent had op Afrika Cup kunnen schitteren: ‘Zijn droom was voor Nederland spelen’

Of Zirkzee er de komende interlandperiode bij is, wordt op korte termijn duidelijk. Koeman maakte in de voorgaande interlands van Oranje gebruik van Memphis Depay, Wout Weghorst, Donyell Malen, Thijs Dallinga en Brian Brobbey als spits. De concurrentie is dus moordend, maar Zirkzee kan uitstekende cijfers overleggen dit seizoen. Zo was hij in 25 competitieduels al goed voor 9 doelpunten en 4 assists.