Koeman neemt Oranje-speler apart ‘in beste seizoen ooit’

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
02 jun. 2024, 19:55
02 jun. 2024, 20:11
© IMAGO

Xavi Simons heeft recentelijk gesproken met Ronald Koeman. In de voorbije interlandperiode in maart uitte de bondscoach van het Nederlands elftal openlijke kritiek op Simons na de oefenwedstrijd tegen Schotland (4-0 zege). In de ogen van Koeman leed Simons te veel balverlies.

“Ik heb daarna nog wel met hem gesproken. Maar de inhoud van dat gesprek blijft tussen ons”, laat Simons zondag weten aan onder meer NU.nl en De Telegraaf, kort voor een training in Zeist met Oranje. De aanvallende middenvelder annex aanvaller erkent dat hij beter moet presteren in het Nederlands elftal. Hij is tevreden over zijn seizoen in clubverband, maar neemt zijn vorm van RB Leipzig zelden mee naar Oranje.

Wanneer breekt Xavi Simons écht door in Oranje?

Behalve Koeman zijn ook analisten vaak kritisch over het spel van Simons in Oranje. “Het kan natuurlijk altijd beter, maar ik denk dat dit wel mijn beste seizoen ooit was. De beslissing om in Leipzig te gaan spelen heeft zeker goed uitgepakt”, stelt Simons. “Ik heb mezelf daar goed kunnen ontwikkelen. We speelden op een hoog niveau en met een enorme intensiteit. Daar ben ik een betere speler van geworden.”

Lees ook: Rentree van Frenkie de Jong bij Oranje is razendsnel voorbij

“Natuurlijk moet het er hier ook uitkomen”, beseft de spelmaker. “Daar heb ik alle vertrouwen in.” Simons zegt dat het hem niet uitmaakt op welke positie hij staat op het veld. “Ik ben trots dat ik hier mag zijn. Ik voetbal waar de bondscoach dat wil. Ik moet mijn spel op verschillende posities kunnen spelen.”

Lees ook: Theo Janssen wijst speler in Oranje aan die eruit moet voor Ian Maatsen

In clubverband kende Simons een uitstekend seizoen bij RB Leipzig. De van Paris Saint-Germain gehuurde creatieveling was de afgelopen voetbaljaargang goed voor tien doelpunten en vijftien assists. In dertien interlands kwam de Oranje-international echter nog niet tot scoren en wist hij bovendien ook geen enkele assist te noteren.

Lees ook: Discussie over Oranje-schlemiel Maatsen barst los na verloren CL-finale

Over de kansen van Oranje op het EK is Simons positief. "We zijn niet de grote favoriet”, beseft hij. "Maar we hebben een goede en uitgebalanceerde selectie, met ervaren en jonge jongens. Bovendien is het een toernooi. Dan weet je dat er van alles kan gebeuren. Positief is ook dat er waarschijnlijk veel fans naar Duitsland komen. We hebben ze ook nodig.”