Media zien dat geluk op is bij 'labiel' Nederland: 'Oranje is een subtopper'

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
11 jul. 2024, 07:45
11 jul. 2024, 09:41
Nederlands elftal, Nederland - Engeland, Jerdy Schouten
© IMAGO - Het Nederlands elftal verliest met 1-2 van Engeland

De Nederlandse media vinden de uitschakeling van het Nederlands elftal op het EK in Duitsland niet verrassend. Oranje verloor woensdagavond met 1-2 van Engeland, door een doelpunt van Ollie Watkins in de blessuretijd. De ochtendkranten zagen een 'labiel' Oranje met veel ‘geluk’ tijdens het toernooi en veel ‘tekortkomingen’.

"Oranje-droom keihard aan diggelen", kopt De Telegraaf. "Nederland heeft het EK ondanks een onnodige nederlaag tegen Engeland met opgeheven hoofd verlaten. In een heerlijk voetbalgevecht, waarin Xavi Simons Oranje al snel hoop op de eerste EK-finaleplaats sinds 1988 gaf, moesten de spelers van Ronald Koeman door doelpunten van Harry Kane en Ollie Watkins uiteindelijk hun meerdere in de Engelsen erkennen."

Artikel gaat verder onder video

Oranje verliest de halve finale op het EK van Engeland

"Met een masterclass hogeschoolvoetbal blies Engeland het Oranje-sprookje uit", schrijft Valentijn Driessen namens de krant. Volgens de journalist maakte Nederland geen moment écht aanspraak op de zege. Hij zag dat 'het geluk op was voor Koeman en zijn labiele ploeg'. "Geluk was een doorslaggevende factor voor het feit dat Virgil van Dijk & co uiteindelijk tot de laatste vier reikten. Het toernooigeluk was tegen de Engelsen verbruikt."

Lees ook: Koeman laat zich gaan na Nederland - Engeland: 'Voetbal gaat hieraan kapot'

Driessen: "Wie het toernooi later op papier ziet staan, zal zeggen dat Nederland een prima resultaat heeft geboekt. Wie weet dat Koeman in aanloop vijf potentiële basiskrachten voor het middenveld zag afhaken, zal extra respect opbrengen het bereiken van de laatste vier. Maar wie erbij zijn geweest, zullen wijzen op het labiele karakter van de ploeg en Koemans onvoorwaardelijke trouw aan spits Memphis Depay, die dit nooit terugbetaalde."

Een verdiende nederlaag van Nederland tegen Engeland

34.9%

65.1%

3170 stemmen

"Nederland heeft het EK verlaten met dezelfde status als waarmee Oranje aan het toernooi begon: die van subtopper. Om écht verder te komen, zal weer eens de scalp van een topland moeten worden gescoord. Dat lukte nu niet tegen Frankrijk en niet tegen Engeland", schrijft Maarten Wijffels in het Algemeen Dagblad. De journalist zag maar één fase waarin Oranje even aanspraak maakte op méér. "Dat was rond de 1-0 van Simons, die fraai raak schoot van afstand na een gewonnen duel ver op de vijandelijke helft."

Lees ook: Nieuwe beelden tonen handsbal Saka voorafgaand aan penalty Engeland

Artikel gaat verder onder video

"Dat alles woog aardig op tegen al die misverstanden, de verloren duels, het gebrek aan kansen, aan benodigde techniek op het hoogste niveau af en toe. De sloomheid soms, in bepaalde fasen", aldus Willem Vissers in de Volkskrant. Hij heeft het Nederlands elftal wel een groot compliment mee. "Oranje was: vechtlust, de eeuwige gedachte aan herstel, het nooit schrikken van een achterstand of een mindere periode. De veerkracht ook, of de goede omzettingen van de bondscoach, Koeman."

Er zijn ook grote complimenten voor de Oranjefans, die zich internationaal op de kaart hebben gezet. "Zelden in de historie speelde Nederland in zo'n voortreffelijke voetbalsfeer als op deze woensdag in Dortmund. De beroemde zuidtribune in het Westfalenstadion kleurde schitterend oranje, terwijl zich aan de andere kant een leger van Engelsen had verzameld, luidruchtig als altijd", schrijft het Algemeen Dagblad. Desondanks is er voetballend veel werk aan de winkel.

Lees ook: Van Dijk loopt bijna weg na gevoelige vraag: 'Wil je me in de problemen brengen?'

“Een nieuwe Patrick Kluivert, Ruud van Nistelrooij of Robin van Persie dient zich niet aan”, ziet Wijffels. "Maar het spitsenarsenaal werd dit EK wel met twee man uitgebreid: Joshua Zirkzee en Brian Brobbey. Misschien dat dat Zirkzee kan doorgroeien naar de positie van Memphis, die het na zijn magere WK in Qatar ook dit toernooi niet liet zien. Hij eindigde het EK met een nieuwe blessure en met een stilaan verdampt krediet."

Ook voor Trouw is Engeland de verdiende winnaar. "Hoe moedig en volwassen Oranje zich ook in het zinderende Signal Iduna Park verweerd had, zo logisch was uiteindelijk toch de uitkomst van de tweestrijd geweest. Eigenlijk was het al verwonderlijk dat Oranje tot de laatste vier had gereikt in Duitsland. Daarvoor vielen er simpelweg te veel tekortkomingen te bespeuren in het elftal."