Memphis Depay zorgt dinsdag voor grote hysterie in Nederland

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
11 jun. 2024, 14:15
12 jun. 2024, 08:25
Het Nederlands elftal stapt op het vliegtuig naar Duitsland voor het EK.
© IMAGO - Het Nederlands elftal stapt op het vliegtuig naar Duitsland voor het EK.

Memphis Depay heeft een run op witte zweetbanden veroorzaakt in Nederland. De aanvaller baarde enigszins opzien door vorige week in de oefeninterland tegen Canada (4-0) met een zweetband te spelen. Dat was ook voor bondscoach Ronald Koeman een grote verrassing, maar hij wil het niet verbieden. Depay droeg ook maandag tegen IJsland (4-0) een zweetband en tal van supporters deden in De Kuip hetzelfde.

Uit een rondgang van De Telegraaf langs winkels die zweetbanden verkopen, komt naar voren dat er de afgelopen dagen veel meer zijn verkocht dan normaal. Sommige winkels zijn er zelfs helemaal doorheen. “We kunnen ze nergens meer bestellen, de leverancier heeft ook niks meer”, zo vertelt Johan de Jong, eigenaar van feestwinkel.nl. Hij verkocht opeens twee- tot driehonderd witte zweetbanden sinds het duel met Canada.

Artikel gaat verder onder video

Memphis Depay zorgt voor run op witte zweetbanden

Ook Intersport ziet een run op de zweetbanden. Normaliter worden er 100 tot 150 per week verkocht. Nu was de vraag plotseling vertienvoudigd. “Dit weekend waren ze opeens uitverkocht”, zegt een woordvoerder, die aangeeft dat het bedrijf wel in is geslaagd om ‘een paar pallets’ extra in te kopen. “Ik verwacht dat we een groot deel voor de eerste EK-wedstrijd kwijt zijn.”

Lees ook: Maatsen was tweede keus Koeman: Oranje met 25 man naar EK

Mede-eigenaar Melle Schepers van de website van Carnavalskleding.nl zit sinds vandaag zonder witte zweetbanden. In één dag verkocht het bedrijf wat normaal gesproken in één maand wordt verkocht, carnaval uitgezonderd. “Mocht Memphis een volgend voetbaltoernooi weer met een nieuw modegadget komen, dan ontvangen we van hem graag een belletje zodat we er rekening mee kunnen houden in onze voorraad.”

Depay gaf maandagavond na de oefeninterland tegen IJsland (4-0 zege) uitleg over de zweetband. Verslaggever Jeroen Stekelenburg van de NOS merkte op dat Depay ‘de gemoederen weer bezighoudt’. “Je weet wel waar ik het over heb, toch?”, vroeg de journalist. “Ja, mijn zweetband”, reageerde de spits vervolgens. “Na de wedstrijd tegen Canada liep ik door de mixed zone. Ik heb toen twintig minuten tijd vrijgemaakt voor jullie en geen enkele vraag gekregen over de zweetband.”

Lees ook: Van der Vaart ergert zich tijdens interview Simons: 'Ik word er moe van'

Stekelenburg wees op de reactie van Koeman op de zweetband. “Zal ik je zeggen waarom ik dat nu wel doe?”, repliceerde Stekelenburg. “Want als jij een zweetband om wil doen, dan is dat voor mij prima. Ik vond het eigenlijk helemaal geen thema. Het ging mij er meer om hoe de bondscoach er na de wedstrijd op de persconferentie op reageerde. Hij was er een beetje verrast en is er de volgende dag nog een gesprek met jou over aangegaan. Koeman wilde niet zeggen waar zo’n zweetband dan voor dient. Is het gewoon om zweet uit je ogen te houden?”, vroeg Stekelenburg aan Depay.

Memphis Depay
© NOS - Memphis Depay bij de NOS

Who cares? Who cares?”, reageerde Depay eerst, waarmee hij duidelijk maakte de vraag van de journalist irrelevant te vinden. Depay ging vervolgens toch inhoudelijk in op het nut van de zweetband. Ofschoon hij erkende dat de zweetband ‘wel helpt met zweet’, bleek uit zijn antwoord ook dat hij het accessoire niet louter uit praktische overwegingen draagt. “Het staat me mooi en mijn vriendin vindt het mooier staan bij me. Geweldig! Nieuwe look. Who cares? Ik voel me er goed bij.”

Depay lijkt ook op het EK met een zweetband te gaan spelen. “De volgende wedstrijd gaan we kijken welke kleur ik uit ga kiezen”, besloot hij lachend.

Artikel gaat verder onder video