Polen woedend na actie van Ronald Koeman vlak voor EK-duel met Oranje

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
17 jun. 2024, 11:08
18 jun. 2024, 09:49
Bondscoach, Ronald Koeman, Nederlands elftal
© IMAGO - Bondscoach Ronald Koeman

In Polen begrijpt men niet hoe bondscoach Ronald Koeman zijn collega Michal Probierz begroette voorafgaand aan het EK-duel tussen beide landen. De Poolse nieuwssite meczyki.pl schrijft dat de bondscoach van het Nederlands elftal zich ‘moet schamen' vanwege zijn actie en Poolse fans hebben grote kritiek op Koeman.

Voorafgaand aan de wedstrijd tussen Polen en Nederland (1-2) liep Probierz naar de dug-out van Oranje. Hij wilde de technische staf succes wensen en op beelden is te zien dat Poolse bondscoach zijn hand uitstak naar Koeman. De oefenmeester van Oranje boog voorover, kwam kort van zijn stoel en schudde Probier de hand. Assistent-bondscoach Erwin Koeman kwam ook van zijn plek, maar assistent-bondscoach Dwight Lodeweges en keeperstrainer Patrick Lodewijks bleven zitten toen zij de Pool begroetten.

Poolse media zijn woedend op Ronald Koeman

Op social media worden de beelden breed uitgemeten. Poolse fans verwijten Koeman en zijn technische staf een gebrek aan respect. “De Nederlandse trainers stonden niet eens fatsoenlijk op om de Poolse coach de hand te schudden. You can’t buy class”, schrijft iemand op X bij de video. Een ander richt zich op het officiële X-account van het Nederlands elftal: "Jullie coach behandelt onze coach als afval. Walgelijk."

Lees ook: Erik ten Hag voorziet één wijziging bij Oranje tegen Frankrijk

De actie van Koeman werd ook door de media opgepakt. "Koeman zou zich moeten schamen", aldus meczyki.pl. Interia Sport noemt de actie 'triest'. Na de wedstrijd gaf Koeman ook nog een interview aan NOS-verslaggever Jeroen Stekelenburg. De bondscoach vertelde in dat gesprek onder meer dat het 4-1 had moeten zijn voor Nederland. Meczyki.pl vindt dat hij met die uitspraken het land ‘belachelijk' heeft gemaakt. "Hij liet geen middel onbeproefd voor ons."

Lees ook: Kranten loven Oranje: 'Nederland heeft er een 'mister one touch' bij'

In de eerste helft kreeg Nederland meerdere honderd procent kansen, maar door een doelpunt van Adam Buska kwam Polen op voorsprong. Cody Gakpo maakte snel de gelijkmaker en Oranje ging op zoek naar meer. De voorsprong bleef echter uit en de wedstrijd leek op een 1-1 gelijkspel af te stevenen. Vlak voor tijd bezorgde invaller Wout Weghorst Nederland alsnog de zege.