RB Leipzig heeft Xavi Simons-advies voor Ronald Koeman

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
29 mrt. 2024, 17:23
29 mrt. 2024, 17:26
© IMAGO

Marco Rose heeft Xavi Simons verdedigd tegen de kritiek die het talent in de afgelopen interlandperiode heeft ontvangen. De hoofdtrainer van RB Leipzig waardeert de Oranje-international naar eigen zeggen op een andere manier dan onder anderen bondscoach Ronald Koeman. De voormalig PSV'er steelt wekelijks de show in het tenue van RB Leipzig, maar bij het Nederlands elftal komt het er nog niet helemaal uit. Na dertien interlands staat de teller nog op nul goals en nul assists.

Simons was in 36 wedstrijden in alle competities al goed voor negen doelpunten en dertien assists. De creatieveling kon afgelopen vrijdag in de gewonnen oefeninterland tegen Schotland (4-0) als basisspeler opnieuw niet imponeren. Hij was de speler met het meeste balverlies, zo zag ook Koeman. “Xavi is best zelfkritisch en zegt zelf ook dat hij te vaak de bal verloor. Op eigen helft moet je altijd denken aan balbezit houden. Op die plekken kan dat niet gebeuren. Ik mag van hem verwachten dat hij zich daarin ontwikkelt.”

Xavi Simons stelt teleur in Oranje

Bij Leipzig komt Simons een stuk beter uit de verf, zo ziet Rose. “Hij is een speler die ruimte creëert en één-op-één-situaties opzoekt, waarmee hij vanuit het niets een totaal andere spelsituatie uit de hoge hoed tovert.” Daarom heeft hij ook advies voor Koeman om Simons het best tot zijn recht te laten komen. “Ik kan het Nederlands elftal adviseren om Xavi een rol te geven, waarin hij zijn duidelijke kwaliteiten kan laten zien. In de Bundesliga en in de Champions League heeft hij al laten zien hoe waardevol hij kan zijn.”

Lees ook: ‘Koeman neemt Oranje-speler in topvorm niet mee naar EK’

Rose sprong in de bres voor Simons. “Ik heb contact gehad met Xavi. Mijn advies was om naar de bondscoach te luisteren en dingen te accepteren. Maar we mogen de zaken in Leipzig ook een beetje anders zien.” Toch weet ook Rose dat Simons zich nog kan verbeteren en ook hier heeft hij met de Nederlander over gesproken. "Hij accepteert dat. Ik denk dat Xavi de laatste is die daar niet klaar voor is. Hij is nooit tevreden, hij wil altijd meer.”

Lees ook: Driessen hoopt dat De Jong op 8 april zijn eerste succesje boekt

“Hij is echt een prima jongen. Soms kost iets tijd.” Daarnaast heeft Rose een boodschap voor de kritische Nederlanders en de media. “De fans en media in Nederland moeten wat geduld tonen met zo'n fantastische speler." Simons wilde na de Champions League-wedstrijd tegen Real Madrid niet met de Nederlandse media praten en dat deed hij ook niet rondom de laatste oefeninterlands.