Van der Gijp: 'Toen ze belden, had Weghorst eigenlijk de telefoon moeten ophangen'

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
24 jun. 2024, 06:50
24 jun. 2024, 12:20
René van der Gijp tijdens Vandaag Inside Oranje
© Talpa - René van der Gijp tijdens Vandaag Inside Oranje

De analisten van Vandaag Inside vinden Wout Weghorst niet geschikt als eerste spits van het Nederlands elftal. Tijdens de wedstrijden van Oranje op het EK in Duitsland roept het publiek regelmatig om meer speeltijd voor de aanvaller, zeker omdat concurrent Memphis Depay in mindere vorm verkeert. Volgens Johan Derksen en René van der Gijp heeft Weghorst echter niet voldoende kwaliteiten.

“Die kan er niks van, maar hij is wel hartstikke fanatiek”, luidde het oordeel van Van der Gijp zondagavond bij Vandaag Inside Oranje over Weghorst, die in de belangstelling staat van Ajax en zelf overtuigd is dat er ‘wat moois’ op zijn pad komt deze zomer. Van der Gijp betwijfelt of Weghorst geschikt is voor grote clubs in Europa. “Toen Manchester United belde, had Wout eigenlijk ook gelijk op moeten hangen. Hij had moeten zeggen: ‘Je bent verkeerd verbonden’”, grapte hij.

Artikel gaat verder onder video

“Dat moet je niet willen. Maar dat doet Wout niet: Wout gaat er voetballen. En Wout denkt nu dat hij ons als land verder kan helpen. Dat gaat hem niet worden, maar dat geeft niet”, aldus de oud-aanvaller, die zegt te hebben gelezen dat bondscoach Ronald Koeman aan Weghorst zou hebben verteld dat Weghorst de tweede spits is, achter Depay. “Dus als Depay niet speelt, durft hij niet Joshua Zirkzee op te stellen. Maar dat zou hij wel moeten doen. Weghorst is gewoon een pinchhitter, iemand voor het laatste halfuur of twintig minuten.”

Lees ook: Derksen en Van der Gijp maken één man helemaal af na Nederland - Frankrijk

Artikel gaat verder onder video

Lees ook: UEFA geeft AD-fotograaf schuld van controverse na goal Simons

Lees ook: Weghorst krijgt offtopic vraag op persconferentie: 'Dat zou nu heel dom zijn'

Derksen sloot zich daarbij aan. “Hij moet genieten van zijn functie die hij heeft. Als de coach in paniek raakt en denkt dat ze het niet gaan redden, dan is het: God zegene de greep, Weghorst erin. Dat is een paar keer goed gegaan, maar in een hele wedstrijd kan hij dat niveau helemaal niet aan.”

Moet Memphis Depay starten tegen Oostenrijk?

8.8%

13.9%

77.2%

1901 stemmen