Vijf Oranje-spelers ‘weten reeds dat ze gaan spelen’ op het EK

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
10 jun. 2024, 08:59
10 jun. 2024, 09:08
Het Nederlands elftal viert de 4-0 zege op Canada
© IMAGO - Het Nederlands elftal viert de 4-0 zege op Canada

Ronald Koeman heeft minder dan een week voor de eerste wedstrijd op het EK in Duitsland al min of meer de ideale opstelling van het Nederlands elftal in zijn hoofd. Volgens Voetbal International weten vijf Oranje-spelers inmiddels dat ze een basisplaats zullen hebben. Journalist Martijn Krabbendam schrijft dat Bart Verbruggen, Virgil van Dijk, Nathan Aké, Lutsharel Geertruida én Memphis Depay ‘weten dat ze gaan spelen’.

Zoals bekend is Bart Verbruggen de eerste doelman van het Nederlands elftal. De doelman kreeg het nieuws twee dagen voor de oefeninterland tegen Canada te horen en hield donderdag de nul in de 4-0 zege. Hij is inmiddels niet de enige die weet dat hij aan het startsignaal gaat verschijnen. Krabbendam verwacht dat er tijdens het trainingskamp in Wolfsburg, waar het Nederlands elftal gedurende het eindtoernooi verblijft, meer duidelijk zal worden over de resterende basisplaatsen.

Artikel gaat verder onder video

De opstelling van Nederland op het EK

“Slechts een paar spelers weten dat ze gaan spelen, zoals Verbruggen, Van Dijk, Aké, Geertruida en Depay”, somt Krabbendam op. Dit zou kunnen betekenen dat op zes posities de strijd nog open ligt. “Anderen voelen het, Cody Gakpo, Tijjani Reijnders, Jeremie Frimpong en de rest moet zijn best doen om de bondscoach op andere gedachtes te brengen en anders is het even slikken, zelfs voor spelers die een vaste plek gewend zijn.”

Lees ook: Ronald Koeman looft Hélène Hendriks en Noa Vahle na zaterdag

Een speler die vorige week al te horen kreeg dat hij geen basisspeler zal zijn tijdens het EK, is Wout Weghorst. De centrumspits vertelde na afloop van de ontmoeting met de Canadezen dat hij van Koeman te horen had gekregen dat hij genoegen moet nemen met een rol op het tweede plan. “Geen gezellig onderhoud was dat geweest, wel heel correct en natuurlijk is het goed dat de spits niet blij is met zijn reserverol; het gaat erom dat spelers het accepteren”, zo schrijft Krabbendam.

Lees ook: Waar en hoe laat wordt Nederland - IJsland uitgezonden?

Onder anderen Denzel Dumfries lijkt dus niet zeker van een basisplek op het EK. De vleugelverdediger van Inter was de afgelopen jaren steevast de vaste rechtsachter, maar kent nu in Frimpong een geduchte concurrent. De veelzijdige rechtspoot was als rechtsbuiten tegen Canada goed voor een doelpunt en een assist, terwijl Geertruida de rechtsachter was. Critici zijn van mening dat een tandem als Dumfries én Frimpong in de basis niet zou werken bij het Nederlands elftal

Lees ook: EK pool 2024: Tips bij voorspellen van uitslagen, topscorer en winnaar

Koeman heeft daar echter een andere mening over. “Het koppeltje Geertruida, Frimpong was erg goed. Omdat Geertruida gewend is aan de binnenkant te spelen bij zijn club. Ik denk nog steeds dat als we het met Denzel bespreken, hij dat zou kunnen. Dat hebben we nog niet eerder gezien, maar daar zijn ook trainingen voor om dit neer te zetten", legde de bondscoach uit. “Frimpong kan als een soort rechtsbuiten spelen, dat is een extra optie. Dat kan óók met Dumfries erachter.”

De opstelling van Nederland tegen IJsland

Het Nederlands elftal speelt maandag de laatste oefeninterland in aanloop naar het EK. In de uitzwaaiwedstrijd tegen IJsland in De Kuip starten vermoedelijk negen andere spelers dan tegen Canada. Van Dijk, Aké, Teun Koopmeiners, Dumfries, Joey Veerman, Gakpo, Stefan de Vrij, Xavi Simons en Tijjani Reijnders zullen hoogstwaarschijnlijk starten, op basis van de gele hesjes op de training van zondag. Dat betekent dat alleen Verbruggen en Depay hun basisplaats behouden.

De vermoedelijke opstelling van Oranje tegen IJsland: Verbruggen, Dumfries, De Vrij, Van Dijk, Aké; Reijnders, Veerman, Koopmeiners; Simons, Depay, Gakpo.

Lees meer over: