Oranje start de voorbereiding richting het EK in Duitsland

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
27 mei 2024, 09:44
27 mei 2024, 09:44
© IMAGO

Het Nederlands elftal begint maandag aan de voorbereiding op het EK in Duitsland. In totaal melden zeventien van de dertig internationals zich in Zeist bij Hotel Woudschoten. Voor iedereen is het de laatste kans om zich te tonen aan Ronald Koeman en een EK-selectie af te dwingen.

Zestien spelers melden zich maandag bij Koeman en Memphis Depay is dinsdag de zeventiende. Het ‘pre-camp’ van Oranje duurt drie dagen en geeft de bondscoach de gelegenheid om zijn spelers nog één keer te zien voordat hij de definitieve selectie voor het EK bekendmaakt. Van de dertig internationals die de bondscoach in zijn voorselectie heeft opgenomen, moeten drie veldspelers en een doelman nog afvallen.

Oranje begint aan de EK-voorbereiding in Zeist

Uit de groep van zeventien zijn er vier spelers volgens Maarten Wijffels, journalist van het Algemeen Dagblad, niet zeker van een EK-selectie. Hij denkt dat doelman Nick Olij (Sparta Rotterdam), middenvelders Ryan Gravenberch (Liverpool) en Quinten Timber (Feyenoord), en aanvaller Steven Bergwijn (Ajax) ‘op de wip zitten’. De deelname van Gravenberch is vooral afhankelijk van de beschikbaarheid van Marten de Roon en Frenkie de Jong, die momenteel beiden geblesseerd zijn. Als één van de twee niet fit genoeg is om mee te gaan naar Duitsland, maakt Gravenberch kans.

Lees ook: Noa Lang openbaart plannen met Oranje: ‘Dan ben ik in mijn prime’

Bergwijn had een moeizaam seizoen bij Ajax, maar werd toch opgenomen in de voorselectie door Koeman. Hij kan zich deze week voor de laatste keer tonen aan de bondscoach. Timber debuteerde op 26 maart in de oefeninterland tegen Duitsland (2-1 verlies) voor Oranje. Hij heeft op het middenveld echter te maken met flinke concurrentie. Voor Olij geldt hetzelfde. Bart Verbruggen en Mark Flekken kregen de afgelopen tijd kansen van Koeman en maakten een goede indruk. Justin Bijlow is net terug van een blessure, maar lijkt toch een streepje voor te hebben.

Naast Bergwijn, Depay, Gravenberch, Olij en Timber melden ook doelmannen Bijlow (Feyenoord), Flekken (Brentford) en Verbruggen (Brighton & Hove Albion) zich in Zeist. Datzelfde geldt voor verdedigers Virgil van Dijk (Liverpool), Lutsharel Geertruida (Feyenoord) en Matthijs de Ligt (Bayern Munchen); de middenvelders Jerdy Schouten en Joey Veerman (beiden PSV), en de aanvallers Brian Brobbey (Ajax), Cody Gakpo (Liverpool), Xavi Simons (RB Leipzig) en Wout Weghorst (TSG Hoffenheim).

Op zaterdag 1 juni komt de voltallige EK-selectie bij elkaar. Daarna oefent Nederland tegen Canada (6 juni) en IJsland (10 juni) in De Kuip. Polen is op 16 juni in Hamburg de eerste tegenstander van Oranje op het EK.