Nederlandse sensatie van 2023 geeft EK met Oranje niet op

Willem Leijgraf Willem Leijgraf
19 mrt. 2024, 14:47
19 mrt. 2024, 14:47
© IMAGO

Over een kleine drie maanden trapt het Nederlands elftal de groepsfase van het EK af tegen Frankrijk en voor sommige internationals begint de tijd te dringen. Ronald Koeman maakte vorige week vrijdag zijn definitieve selectie bekend voor de komende interlandperiode en hierin was geen plek voor Jorrel Hato, die desondanks het EK met Oranje nog niet uit zijn hoofd heeft gezet. Hetzelfde geldt voor Ajax-teamgenoot Kenneth Taylor, die zich samen met de achttienjarige verdediger mocht melden in Zeist bij Jong Oranje.

Hato werd in november voor het laatste kwalificatieduel nog door Koeman bij de selectie gehaald en mocht tegen Gibraltar (0-4 winst) debuteren. De talentvolle mandekker viel vier maanden later buiten de boot, maar heeft er naar eigen zeggen weinig problemen mee om zich te melden bij Nederland Onder 21. “Ik zat eerst in de voorselectie van Jong Oranje, toen ik werd opgenomen in de selectie van het grote Oranje. Dat kwam natuurlijk door de blessure van Nathan Aké”, blikt Hato tegenover ESPN terug.

Lees ook: Driessen: ‘Met hem in de aanval was Nederland wereldkampioen geworden’

Hoewel Koeman voor de oefeninterlands tegen Schotland en Duitsland de voorkeur heeft gegeven aan meer ervaren internationals, is wel duidelijk dat Hato op de radar staat bij de bondscoach. “Je weet het nooit. Ik heb het nog in mijn achterhoofd”, vertelt de linksbenige mandekker over het EK. Hij beseft zich echter dat het matige seizoen van Ajax zijn kansen niet vergroten. “Het is nieuw voor mij, zo’n seizoen. Als je dit meemaakt zal het je in de toekomst alleen maar beter maken. Voor mij is het belangrijk om mijn hoofd erbij te houden en door dit soort fases heen te komen.”

Kenneth Taylor hoopt ook op EK met Oranje

Net als Hato heeft Taylor zich voor de komende interlandperiode gemeld in Zeist bij Jong Oranje. Vorig jaar rond deze tijd zat de 21-jarige middenvelder van Ajax nog bij de definitieve selectie van Koeman voor de kwalificatieduels tegen Frankrijk en Gibraltar. Taylor startte tegen de Fransen, maar werd na een zwak eerste half uur gewisseld en werd vervolgens niet meer opgeroepen voor het grote Oranje.

In gesprek met Voetbal International werd Taylor gevraagd naar zijn gedachten over een EK-deelname met Oranje. “Dat is natuurlijk wel je ambitie. Wat ik daarvoor nodig heb? Ja, ik vind het lastig”, begint de tweebenige controleur. “Het begint sowieso bij jezelf en als je zelf goed speelt, dan kom je daar eerder in aanmerking voor. Het is natuurlijk lastig als het met je team lastig gaat, maar uiteindelijk begint het allemaal bij jezelf en daarin kon ik mezelf ook beter laten zien. Het gaat nu wel goed en ik moet deze lijn gewoon doorpakken. Uiteindelijk is het dan aan de bondscoach.”