KNVB incasseert miljoenen door prestaties Nederlands elftal en Oranje Leeuwinnen

Willem Leijgraf Willem Leijgraf
19 feb. 2024, 13:21
19 feb. 2024, 16:51
© IMAGO

De prestaties van het Nederlands elftal en de Oranje Leeuwinnen hebben de kassa van de KNVB laten rinkelen, zo blijkt uit de cijfers die de UEFA bekend heeft gemaakt. Het hoogste mannenteam bereikte vorig jaar de finalerondes van de Nations League, terwijl de Oranje-dames op het EK het tot de beste acht schopten. Beide prestaties zorgen gezamenlijk voor bijna negen miljoen euro aan extra inkomsten voor de KNVB.

Oranje nam het tussen juni en oktober 2022 in de groepsfase van Nations League op tegen België, Wales en Polen en ging ten koste van deze drie landen door naar de finaleronde van de Nations League. Op het Europese mini-toernooi, waar Nederland als gastland fungeerde, was Kroatië te sterk in de halve finale en ging de troostfinale tegen Italië verloren. De Oranje Leeuwinnen kwamen daarnaast in actie op het EK in Engeland. De Nederlandse vrouwen overleefden de groepsfase, maar werden in de kwartfinale uitgeschakeld door Frankrijk.

Nederlands elftal en Oranje Leeuwinnen laten kassa rinkelen

Het Nederlands elftal mocht door de deelname aan de Nations League al 2,25 miljoen euro bijschrijven. Doordat Oranje zich kwalificeerde voor de finaleronde stegen de inkomsten met nog eens 2,5 miljoen euro. Daarnaast werd de winst uit de kaartverkoop verdeeld over de vier finalisten (Spanje, Kroatië, Italië en Nederland). In totaal streek de KNVB via het mannenelftal 7,7 miljoen euro op.

Dit bedrag steeg door de prestaties van Oranje Leeuwinnen op het EK, dat in de zomer van 2022 plaatsvond. Door de kwalificatie voor de eindronde was de KNVB al verzekerd van een startpremie gelijk aan 600.000 euro. Daarnaast haalden de dames van toenmalig bondscoach Mark Parsons, onder meer door hun zeges op Zwitserland (1-4) en Portugal (3-2), nog eens 775.000 euro binnen.

Lees ook: Aanvaller van 60 miljoen euro droomt van debuut in Oranje

In totaal incasseerde de KNVB volgens de officiële rapportage vanuit de UEFA dus een bedrag van 8,8 miljoen euro aan premies over het seizoen 2022/23. Oranje had, indien de troostfinale gewonnen werd, nog eens één miljoen euro extra kunnen incasseren. De uiteindelijke winnaars van de Nations League en het EK voor vrouwen, Spanje en Engeland, streken respectievelijk 9,7 miljoen euro en 2,1 miljoen euro op.