Verweij onthult opmerkelijke positie bij Oranje: 'Hij kan beter terug naar Amsterdam'

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
28 jun. 2024, 14:48
28 jun. 2024, 14:50
Mike Verweij, Valentijn Driessen, Nederland - Roemenië, Oranje, Nederlands elftal
© De Telegraaf - Mike Verweij en Valentijn Driessen, journalisten van De Telegraaf

Brian Brobbey speelde woensdag in het oefenduel tussen de reserves van het Nederlands elftal en de amateurs van TSV Havelse (6-1) als linksbuiten, onthult Mike Verweij in de podcast Kick-Off Oranje van De Telegraaf. De aanvaller van Ajax kan daaruit concluderen dat hij als spits 'niet meer in de plannen van Ronald Koeman voorkomt' en wat de journalist betreft beter zijn koffers kan pakken.

"Brobbey werd in dat partijtje tegen die amateurs alleen als linksbuiten gebruikt", zegt Verweij. "Dat is heel vervelend voor zo'n jongen, dan weet je in ieder geval dat je niet in de plannen van Koeman voorkomt in de spits." De reserves van Oranje wonnen het oefenpotje achter gesloten deuren, daags na de 2-3 nederlaag tegen Oostenrijk, met 6-1. Wout Weghorst en Micky van de Ven scoorden beiden twee keer, Brobbey en Jeremie Frimpong tekenden voor de andere treffers.

Artikel gaat verder onder video

Staat Brian Brobbey in de spits tegen Roemenië?

Hoewel Brobbey trefzeker was, kan hij speelminuten als spits wel vergeten volgens Valentijn Driessen, gezien de onbetwiste basisplaats van Cody Gakpo. Die is met twee doelpunten voorlopig topscorer van Oranje op het EK. "En Memphis Depay wil er graag spelen, Donyell Malen wil er graag spelen, Steven Bergwijn wil er graag spelen...", somt Driessen op.

Lees ook: Oranjespelers 'bang' voor Ronald Koeman: 'Hij kan echt de bullebak spelen'

Op zijn 'eigen' positie heeft Brobbey zowel Depay als Weghorst in ieder geval voor zich. "En dan komt Zirkzee daarachteraan", zegt Verweij. "Ik weet het niet, maar ik vermoed dat die in de punt stond (tegen TSV Havelse, red.), als Brobbey de hele wedstrijd linksbuiten heeft gestaan." De journalist denkt dan ook niet dat de suggestie van ESPN-analist Marciano Vink, die Brobbey als dé oplossing tegen Roemenië presenteerde, gaat uitkomen: "Dat gaat zeker niet gebeuren."

Driessen haakt in: "De twee Koemannetjes werken natuurlijk iedere dag met Brobbey, dus die zullen wel weten of hij nu wel of niet Oranje-waardig is om op dit EK de rol van spits in te vullen." Verweij: "Hij heeft natuurlijk de pech gehad dat hij geblesseerd raakte aan zijn hamstring. Ik denk dat hij beter naar Amsterdam kan gaan om lekker met Farioli te gaan trainen en zich voor te bereiden op het nieuwe seizoen. Misschien dat hij er nog wel als invaller in komt, maar ik denk het niet."

Lees ook: Van der Vaart zou Oranje op drie plekken wijzigen tegen Roemenië

Dat vindt Driessen te ver gaan: "Ik hoorde net dat ze Europees kampioen zouden worden, dus daar wil je toch wel tot het einde toe bij zijn, normaal gesproken", zegt de chef voetbal met een kwinkslag. "Dus ik zou zeker niet voor Farioli kiezen en als Brobbey zijnde zou ik daarna lekker op vakantie gaan."