Oranje kent drie uitblinkers en één dissonant: ‘Wat is zijn meerwaarde?’

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
07 jun. 2024, 09:25
De media vellen een oordeel over het Nederlands elftal
© IMAGO/Mee Met Oranje - De media vellen een oordeel over het Nederlands elftal

De Nederlandse ochtendkranten hebben het Nederlands elftal donderdagavond een wedstrijd met twee gezichten zien spelen tegen Canada. De ploeg van bondscoach Ronald Koeman was met 4-0 te sterk voor de bezoekers, maar de uitslag kon niet verhullen dat het spel voor rust leidde tot gemor op de tribunes. Dat Nederland in het tweede bedrijf alsnog uitliep naar een ruime zege, doet de Oranje-koorts wél goed, wordt algemeen geconcludeerd.

Jeremie Frimpong, goed voor een doelpunt én een assist, wordt eensgezind uitgeroepen tot de grote uitblinker aan Nederlandse zijde. In De Telegraaf wordt gesproken van een 'ronduit verfrissend duo', doelend op Memphis Depay en Frimpong. “De contractloze Memphis begon moeizaam, maar groeide steeds beter in de wedstrijd. Met een aantal prima acties, waaronder een doelpunt, drukte hij offensief zijn stempel op het spel. Meest opvallende international was Frimpong. Met hem heeft Koeman uit het niets een diepgaande rechtsbuiten tot zijn beschikking. Frimpong biedt Oranje een extra wapen.”

Artikel gaat verder onder video

Nederland toont twee gezichten tegen Canada

Het Algemeen Dagblad zag Frimpong eveneens als grote uitblinker bij Oranje. 'Flitsende Frimpong', luidt de kop van de ochtendkrant. “Hij is na gisteravond de nieuwe troetelbeer van de natie, want zo gaat dat in voetbal. Hij was er bij in Qatar, maar destijds nog geen factor in Oranje. Een zwaluw maakt bij Frimpong uiteraard ook nog geen zomer. Maar hij is nu de eerste bij wie je kunt denken: die kan de positie aan, zowel aanvallend als verdedigend.”

Toch zag de krant ook nog een andere minder opvallende uitblinker: Jerdy Schouten. “Hij veroverde niet alleen tal van ballen, ook in balbezit speelde hij bij vlagen uitstekend. Hij zocht vaak de diepte en solliciteerde zo nadrukkelijk naar een basisplaats. Zolang vormgever Frenkie de Jong niet topfit is, is Schouten vooralsnog de eerste middenvelder met een groen vinkje achter zijn naam.” Depay wordt gezien als de derde uitblinker. “Wat een pass kort voor rust op Brian Brobbey, die alleen op de keeper af kon. Na rust tekende hij voor de openingstreffer. Memphis was duidelijk aanwezig ruim een week voor het EK.”

Lees ook: Eén Oranje-speler weet nu al dat hij op de bank zit op het EK: ‘Klote’

Trouw pikt er één dissonant uit bij Oranje: Georginio Wijnaldum. 'Het spel ging veelal langs hem heen. Verkeerde aannames, trage balbehandeling, veel risicoloze ballen en een gebrek aan scherpte typeerden zijn spel. Een vrije schietkans in de eerste helft verprutste hij. Het blijft een raadsel waarom Koeman denkt dat Wijnaldum nog van meerwaarde kan zijn op het EK. Op deze zorgeloze avond was hij de enige echte dissonant. De man die tegenwoordig zijn geld verdient in de sportief laagwaardige competitie van Saudi-Arabië maakte een verdwaalde indruk in het stadion waar zijn carrière bij Feyenoord een flitsende start kreeg.”

Lees ook: Koeman discussieert over haarband van Depay: ‘Ik was verrast’

Journalist Willem Vissers van de Volkskrant heeft vooral genoten van een specifiek onderdeel in het voetbal tijdens de zege van Oranje. “Snelheid is cruciaal in voetbal en Frimpong is ongekend snel, net als Brobbey, of Micky van de Ven, en ook de invallers Donyell Malen en Steven Bergwijn. Dat was mooi allemaal in de Kuip: de sprints van Frimpong, de rust van de solide doelman Bart Verbruggen, een enkele truc van Depay, een pass van Daley Blind, spelmaker Schouten of Matthijs de Ligt”, aldus Vissers.