Oranje traint, maar Ronald Koeman moet het zonder twee spelers doen

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
13 jun. 2024, 12:17
13 jun. 2024, 23:58
Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal
© IMAGO - Ronald Koeman, bondscoach van het Nederlands elftal

Het Nederlands elftal traint donderdagmiddag in Wolfsburg zonder Brian Brobbey en Joshua Zirkzee. Brobbey haakte woensdag geblesseerd af en werkt in het spelershotel een individueel programma af. Zirkzee werd woensdag opgeroepen om zich bij Oranje te melden en zal zich in de loop van de middag melden in Duitsland.

Brobbey viel woensdag uit tijdens de training van Oranje. Dat gebeurde na een duel met Matthijs de Ligt. Brobbey liep daarna naar binnen met de dokter en de fysiotherapeut. Volgens De Telegraaf voelde Brobbey zijn hamstring stijf worden en werd er uit voorzorg een MRI-scan gemaakt. Daarop zou geen serieuze schade te zien zijn geweest. Wel zou sprake zijn van een verstijving in de hamstring.

Artikel gaat verder onder video

Brobbey en Zirkzee trainen donderdag niet mee bij Oranje

De klachten die Brobbey overhield kwamen volgens De Ligt niet door hem, zo verzekerde de verdediger van Bayern München donderdagochtend tijdens een persconferentie. "Ik had er niet zoveel mee te maken”, aldus De Ligt. "We hadden na dat moment allebei een beetje last van onze voet, dat was het. Hoe het nu met Brobbey gaat, moet je aan de dokter vragen. Ik hoop dat het goed gaat."

Lees ook: Ian Maatsen krijgt lachers op de hand met opmerking over vriendin

Zirkzee moest zijn vakantie in Florida afbreken om naar het trainingskamp van Oranje in Wolfsburg te komen. De aanvaller van Bologna maakte geen deel uit van de voorselectie voor het EK in Duitsland, mede omdat hij toen fysieke klachten had. Het is nog onduidelijk wanneer de aanvaller voor het eerst mee kan trainen en/of hij eerst individueel gaat trainen.

Lees ook: Driessen noemt drie redenen waarom keuze voor Zirkzee ‘niet logisch’ is

De vraag is of Zirkzee een rol van betekenis kan gaan spelen op het EK. Hij speelde ruim een maand geleden, op 11 mei om precies te zijn, zijn laatste wedstrijd. Zirkzee miste de laatste twee Serie A-duels door een blessure aan de hamstrings en vierde vervolgens vakantie. Mede door het schrikmoment met Brobbey op de training wilde Koeman echter geen risico nemen en koos hij ervoor om de selectie alsnog met een 26e speler te completeren.

Brobbey startte een week geleden in de oefeninterland tegen Canada (4-0) in de basis en werd na ruim een uur spelen gewisseld. Tijdens de vriendschappelijke wedstrijd tegen IJsland (4-0) van afgelopen maandag bleef hij op de bank. Gezien de situatie van woensdag en donderdag lijkt het niet waarschijnlijk dat hij het eerste groepsduel met Polen van komende zondag gaat halen.