Roy Makaay wil Brobbey en Depay in basis Oranje op EK

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
03 jun. 2024, 13:07
03 jun. 2024, 13:07
© IMAGO

Roy Makaay denkt dat Brian Brobbey en Memphis Depay samen in de basis kunnen staan bij het Nederlands elftal. De voormalig international zou de aanvaller van Ajax als diepe spits opstellen, met aanvaller van Atlético Madrid in een vrije rol eromheen. “Dan spelen ze allebei in hun kracht.”

Een basisplek in Duitsland lijkt ver weg voor Brobbey, die afgelopen seizoen 22 keer scoorde in 43 officiële wedstrijden en twaalf assists gaf. Normaal gesproken geeft Koeman de voorkeur aan Depay. Daarnaast had Wout Weghorst een belangrijke rol in de EK-kwalificatie en speelt Cody Gakpo bij Liverpool geregeld in de punt van de aanval. Brobbey speelde tot dusver één interland, op 16 oktober 2023 tegen Griekenland (0-1 winst) in de EK-kwalificatiereeks. Een rol als invaller lijkt voor de hand te liggen, maar Makaay ziet een voorhoede met Depay én Brobbey voor zich.

Moeten Memphis Depay en Brian Brobbey samen in de spits?

Enkele jaren geleden was het ‘heiligschennis’ om met twee centrumspitsen te spelen. Volgens Makaay pikten de media het niet. Iets dat veranderd is. “Waarom zouden Brobbey en Memphis niet samen kunnen spelen?”, vraagt hij zich af in gesprek met ESPN. Hij heeft sowieso veel vertrouwen in de voorhoede van Oranje in de komende jaren. “In mijn tijd had je met Ruud van Nistelrooij, Patrick Kluivert, Jimmy Floyd Hasselbaink, Pierre van Hooijdonk en ikzelf bijna te veel smaken. De spoeling is een tijd wat dunner geweest, maar met Brobbey en Joshua Zirkzee hebben we twee potentiële wereldtoppers in huis.”

Lees ook: Rentree van Frenkie de Jong bij Oranje is razendsnel voorbij

Voormalig Jong Oranje-trainer Erwin van de Looi ziet wel iets in dat scenario van Makaay. “Als je met drie centrale verdedigers en wingbacks gaat spelen, is dat zeker een optie.” Bovendien speelde de Ajax-spits onder Van de Looi geregeld in een tweemansvoorhoede. “Brobbey en Zirkzee hebben in Jong Oranje meer dan eens samengespeeld. En de manier waarop Zirkzee dat invulde - zwervend, vrij, intuïtief - lijkt op hoe Depay dat graag doet. Dus volgens mij moeten Brobbey en hij ook aardig samen kunnen spelen.”

Lees ook: Theo Janssen wijst speler in Oranje aan die eruit moet voor Ian Maatsen

De vraag is hoe reëel de gedachte van Makaay is. Koeman vertelde in maart tijdens een persmoment van het Nederlands elftal dat hij het niet ziet zitten om Depay en Brobbey samen in de spits op te stellen. De bondscoach vertelde destijds dat hij wil vasthouden aan drie middenvelders, maar niet uitsluit dat hij van systeem wisselt tijdens het toernooi.

Lees ook: De Ligt waarschuwt voor rampscenario Oranje op EK

Van de Looi zou het begrijpen als Koeman Brobbey als invaller gebruikt tijdens het EK. Sinds zijn debuut bij Ajax speelde de aanvaller tot dusver 1088 minuten als invaller. Daarin was hij goed voor vijftien doelpunten en vier assists. Een moyenne van één goal of assist per 58 minuten. Van de Looi: “Als Brobbey invalt, gebeurt er wat. Hij verzet werk voor twee. Tegenstanders moeten een man extra achterin houden. Hij heeft enorm veel power. En als de ruimtes wat groter worden, komt hij nóg beter tot zijn recht. In een lijf-aan-lijfgevecht is hij onhoudbaar, niet alleen als hij een bal afschermt, maar ook in de diepte, dat vergeet men nog weleens.”