Van Hanegem verrast tijdens feest voor tachtigste verjaardag

Willem Leijgraf Willem Leijgraf
27 feb. 2024, 12:40
27 feb. 2024, 14:48
© IMAGO

Willem van Hanegem is maandag tijdens zijn verjaardagsfeest benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau. De oud-international van Oranje vierde op 20 februari zijn tachtigste verjaardag en is een kleine week later verrast met een lintje, dat hij krijgt voor zijn maatschappelijke inzet. Van Hanegem was jarenlang actief als voetballer en trainer en speelde onder meer 52 interlands voor het Nederlands elftal.

Van Hanegem kreeg de koninklijke onderscheiding uitgereikt van Ankie Broekers-Knol, burgemeester van de gemeente Bloemendaal, waar de oud-voetballer woonachtig is. “U staat bekend om uw eigenzinnigheid, uw puurheid en oprechte emotie en daarom wordt u alom gewaardeerd door een enorme schare fans”, sprak zij mooie woorden. Daarnaast prees de burgemeester de maatschappelijke inzet van Van Hanegem, die vervolgens onder luid applaus de onderscheiding kreeg opgesteld in concertgebouw De Doelen. Hier werd ter ere van Van Hanegems tachtigste verjaardag een theatershow gehouden.

De carrière van Willem van Hanegem

Van Hanegem begon zijn carrière bij Velox, waarna hij in 1966 naar Xerxes vertrok voor omgerekend 35.000 euro. Deze club fuseerde een jaar later en werd omgedoopt tot Xerxes/DHC ‘66. Weer een jaar later, in 1968, verkaste Van Hanegem naar Feyenoord. Hier won hij drie keer het landskampioenschap, de Europa Cup 1, de wereldbeker voor clubs, de KNVB Beker en de UEFA Cup.

Als speler van Feyenoord groeide Van Hanegem ook uit tot international. Hij debuteerde in mei 1968 tegen Schotland (0-0) en speelde 28 interlands later met het WK 1974 zijn eerste eindronde. Oranje was hier direct zeer succesvol en met de Kromme op het middenveld bereikte Nederland de finale. Deze ging helaas verloren tegen Duitsland (1-2). In totaal speelde Van Hanegem 52 interlands, waarin hij 6 keer trefzeker was.

Lees ook: Louis van Gaal wilde deze Eredivisie-spits meenemen naar het WK

Na Feyenoord speelde Van Hanegem nog voor AZ, het Amerikaanse Chicago Sting en FC Utrecht, waarna hij zijn carrière in 1983 afsloot in De Kuip. De iconische voetballer bleef actief in ‘het wereldje’ en zette zijn eerste stappen in het trainersvak bij Feyenoord als assistent. Hij was uiteindelijk tussen 1992 en 1995 nog hoofdtrainer van de Rotterdammers en trainde daarnaast onder meer AZ en FC Utrecht.