Van Hanegem mist twee uitblinkers in voorselectie Oranje

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
20 mei 2024, 11:08
© IMAGO

Willem van Hanegem mist Joshua Zirkzee in de voorselectie van het Nederlands elftal voor het EK in Duitsland, die Ronald Koeman donderdag bekend maakte. Daarnaast had het Feyenoord-icoon ook graag Cryscencio Summerville in het voorlopige keurkorps gezien.

Zirkzee was dit seizoen in 37 officiële wedstrijden voor Bologna goed voor twaalf doelpunten en zeven assists. Hij debuteerde in maart in de voorselectie van Koeman voor de oefeninterlands tegen Schotland (4-0 winst) en Duitsland (2-1 verlies), maar moest vanwege een blessure toen afzeggen. In zijn column in het Algemeen Dagblad schrijft Van Hanegem dat hij het 'jammer' vindt dat de spits nu al weet dat hij het EK kan vergeten. "Ja, hij is geblesseerd geraakt, maar als ik goed geïnformeerd ben, is het zeker niet langdurig." De voormalig profvoetballer snapt niet dat de bondscoach niet wat langer wacht. Voor de geblesseerde Frenkie de Jong (Barcelona) en de net herstelde Memphis Depay (Atlético Madrid­) maakt hij immers wel een uitzondering.

Zirkzee en Summerville gaan niet met Oranje naar het EK

Naast Zirkzee had Van Hanegem ook graag Summerville in Oranje gezien. De ex-jeugdspeler van Feyenoord doet het volgens Van Hanegem 'geweldig' in Engeland. “Ja, Leeds United is niet het hoogste niveau, dat weet ik ook wel. Maar zo'n finale op Wembley om promotie te halen, dat is toch meer waard dan een paar doelpunten tegen Almere City of PEC Zwolle?” De linksbuiten speelde dit seizoen tot dusver 48 officiële wedstrijden met Leeds United, waarin hij goed was voor 21 doelpunten. Daarnaast gaf de aanvaller tien assists.

Lees ook: Koeman krijgt uitstekend nieuws uit Premier League

De aanvallers Steven Bergwijn (Ajax), Brian Brobbey (Ajax), Cody Gakpo (Liverpool), Memphis Depay (Atlético Madrid), Donyell Malen (Borussia Dortmund), Xavi Simons (RB Leipzig) en Wout Weghorst (TSG Hoffenheim) behoren wel tot de voorlopige voorselectie. Naast Zirkzee en Summerville moeten ook Thijs Dallinga (Toulouse), Steven Berghuis (Ajax) en Calvin Stengs (Feyenoord) een deelname aan het EK uit hun hoofd zetten. Dallinga debuteerde onder Koeman in Oranje en Stengs maakte in november met een hattrick tegen Gibraltar (0-6 winst) zijn rentree in Oranje.