Van der Poel wordt door twee renners geholpen tijdens de Spelen

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
30 mei 2024, 11:47
30 mei 2024, 11:51
© IMAGO

Koos Moerenhout heeft zijn selectie voor de Olympische Spelen in Parijs bekendgemaakt. Naast Mathieu van der Poel heeft de bondscoach gekozen voor Dylan van Baarle en Daan Hoole. Bij de vrouwen kiest bondscoach Loes Gunnewijk voor hardrijdster Ellen van Dijk, alleskunner Marianne Vos, klimster Demi Vollering en sprintster Lorena Wiebes.

Daan Hoole van Lidl-Trek is de opvallendste coureur in het gezelschap bij de mannen. Hij maakt dit seizoen indruk als knecht van zijn kopmannen Mads Pedersen en Jonathan Milan. Die laatste loodste hij in de Giro d'Italia naar drie etappes en de winst in het puntenklassement. De 25-jarige hardrijder rijdt ook de tijdrit op de Spelen. Regerend Nederlands kampioen Van Baarle (Visma | Lease a Bike) is de schaduwkopman van de ploeg. Op het WK in Glasgow eindigde hij vorig jaar op die manier als twaalfde. In 2021 werd Van Baarle tweede op het WK wielrennen in Leuven.

Wordt Mathieu van der Poel olympisch kampioen wielrennen?

Van der Poel rijdt aankomende zomer de Tour de France en de wegrit op de Spelen. De regerend wereldkampioen wielrennen laat het mountainbiken in Parijs links liggen. Op die manier heeft hij meer tijd en kan hij zich langer en beter voorbereiden, zo liet hij begin mei weten. “Iedereen weet inmiddels dat ik blij ben dat Van der Poel de keuze heeft gemaakt om enkel de wegwedstrijd in Parijs te gaan rijden”, aldus Moerenhout in een persbericht van de KNWU. “Met een duidelijke focus en een degelijke route richting de Spelen gaan we opnieuw voor succes met deze ploeg.”

Lees ook: Deze Nederlanders hebben zich al geplaatst voor de Olympische Spelen

Bij de vrouwen heeft Gunnewijk gekozen voor meerdere kopvrouwen. In Parijs lijken snelle vrouwen (Vos en Wiebes) te kunnen winnen, maar hetzelfde geldt voor Tour de France Femmes-winnares Vollering. Voor Van Dijk en Vollering liggen er ook medaillekansen op de tijdrit.

Gunnewijk: “Vanzelfsprekend was het een lastige keuze met de brede top aan rensters die Nederland momenteel rijk is. Deze vier dames complementeren elkaar en hebben absoluut de kwaliteiten in huis om te vlammen in Oranje en voor de medailles te gaan. Alle recente successen van de rensters onderstrepen dat. We zien de voorbereidingen met deze ploeg met veel vertrouwen tegemoet en gaan voor niets minder dan goud.”