Driessen is het niet eens met de EK-selectie van Koeman

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
30 mei 2024, 14:11
30 mei 2024, 14:13
© IMAGO

Valentijn Driessen kan zich niet helemaal vinden in de beslissingen die Ronald Koeman maakte in zijn EK-selectie. Woensdagmiddag maakte de bondscoach ‘zijn’ 26 namen bekend en later op de middag verklaarde hij zijn keuzes tijdens een persconferentie. De sportjournalist van De Telegraaf schrijft donderdag dat Oranje slechts kan hopen op een succesvol toernooi in Duitsland.

Koeman beloofde woensdag dat hij in Duitsland geen boring football (saai voetbal) wil spelen. De bondscoach heeft in zijn tweede periode bij Oranje echter te maken met veel blessureperikelen, waardoor er nauwelijks vastigheid in het team zit. Iets dat tijdens de wedstrijden duidelijk te zien is. “Het wordt dus de hoogste tijd dat het Nederlands elftal beterschap belooft”, stelt Driessen. “Niet voor niets gaf de bondscoach bij zijn aanstelling aan dat het Feyenoord van Arne Slot een voorbeeld was voor hoe Oranje zich zou moeten presenteren. Na een zeperd bij Frankrijk (4-0 verlies, red.) en een mislukte Final Four van de Nations League liet Koeman dat uitgangspunt helemaal los”, schrijft de sportjournalist.

Valentijn Driessen snapt niks van EK-selectie Ronald Koeman

Koeman switchte van een dominante 4-3-3 naar een 5-3-2 opstelling met reactievoetbal. “Veel waar het Nederlandse voetbal niet voor staat”, vindt Driessen. De bondscoach bagatelliseerde tijdens de persconferentie de Hollandse School en verwees naar de schilderkunst in de Gouden Eeuw. “Daar denkt de rest van de voetbalwereld anders over en die erfenis van dominant, offensief voetbal mag nooit te grabbel worden gegooid, door geen enkele bondscoach”, aldus de sportjournalist. “’Laat ik zeggen, we gaan uit van onszelf en proberen de bal te hebben en altijd aanvallend en creatief te zijn. Het mag geen boring football worden en dat wordt het niet.’”

Lees ook: Duitsers snappen niks van Oranje-selectie Koeman: ‘Bittere tegenslag!’

Koeman moet het in Duitsland stellen zonder Ian Maatsen. “Terwijl hij toch de ideale stand-in is voor de geblesseerd afgehaakte Feyenoorder Quilindschy Hartman”, schrijft Driessen. Vanwege hun ervaring en multifunctionaliteit gaf de bondscoach de voorkeur aan Daley Blind, Nathan Aké en Micky van de Ven. Driessen: “Koeman heeft de EK-selectie in ieder geval niet gebruikt om door te selecteren en een voorschot te nemen op een spelersgroep waarmee hij over twee jaar in Amerika, Canada en Mexico een gooi naar de wereldtitel doet. Dus is de ’ouwe hap’ present met Virgil van Dijk, Blind, Memphis Depay, Georginio Wijnaldum, Stefan de Vrij en Wout Weghorst.”

Lees ook: Van Gelder geeft Koeman opvallende tip en gebruikt aanvaller als verdediger

Onder anderen Quinten Timber, Joshua Zirkzee en Mats Wieffer stonden op de radar van de bondscoach, maar het drietal kampt met blessures. “Omdat hij Maatsen thuislaat, bood Koeman zichzelf de ruimte een extra aanvaller op te roepen. Steven Bergwijn, die op de nominatie stond om af te vallen, is de gelukkige.” Broodnodig vindt de sportjournalist, want bijvoorbeeld Brian Brobbey en Memphis Depay hebben een blessurerijk seizoen achter de rug. Driessen: “Met een relatief oude achterhoede, een aanval met nogal wat brekenbeentjes en een middenveld waarop Koemans hoop de geblesseerde Frenkie de Jong, al een tijd niet thuis geeft, kan Oranje slechts hopen op een succesrijk EK. En bewijzen dat hoop niet altijd uitgestelde teleurstelling is.”